Самодейките от Сатовча учиха на високо пеене чужденки в Музикалната академия в Пловдив

Женската фолклорна група за „високо пеене“ при Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий-1926“ – Сатовча се включи успешно в обучението на чужденци, желаещи да опознаят и да изпълняват на български език песни от феноменалния български фолклор.

Обучението бе организирано и се проведе в Музикалната академия в Пловдив, където любителки на българския фолклор от Япония, САЩ, Китай, Израел и Полша само за ден научиха както текстовете, така и техниката на високото пеене, с което се слави автентичната сатовчанска група.

Сърцатите и много емоционални учителки от женската фолклорна група за високо пеене в Сатовча с таланта и топлото си отношение буквално грабнаха сърцата на чужденките, които след няколко часа запяха безпроблемно песни от техния репертоар.

„За нас беше удоволствие и предизвикателство да учим чужденци на нашите автентични песни с високо звучене, което, признавам си, не е толкова лесно. Оказа се, че групата чужденки, която обучавахме, знаеше добре български език и всички бяха доста музикални. Така синхронът се получи. Не бяхме виждали досега такова голямо желание у чужденци да се научат да пеят нашите песни. В тяхната компания се чувствахме прекрасно и резултатът от обучението бе повече от успешен“, коментира за ИНФОМРЕЖА художественият ръководител на групата Катя Коджаманова.

Преди няколко години тя сфирмира и вече жъне своите успехи и младежка певческа група, на която предава характерното доленско и сатовчанско високо пеене, за да запази и остане като уникат в историята на региона.

За пръв път песните „на високо“, характерни само за Сатовчанско, са записани през 1952 година от Райна Кацарова, която ги приема за четиригласни. С тези си изпълнения певиците от женската фолклорна група за „високо пеене“ – Сатовча станаха носителки на десетки отличия от фолклорните събори „Пирин пее“, и международния фолклорен фестивал в Загреб.

През 1988 г. жури на Европейската награда за любителско народно изкуство на фондация „Хердер” (Хамбург) прослушва записи и отличава женската певческа група от село Сатовча за уникално пеене „на високо“.

Престижната награда за високи постижения в запазването и развитието на европейското културно наследство в областта на фолклора донася в Сатовча лично председателят на фондация „Хедер” Рудолф Бредних.

През 2010 година село Сатовча и неговата женска фолклорна група „Високо пеене“ са вписани от Министерство на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене