ВИДЕО: В с. Тешово затвърдиха честването денят на Св. Пантелеймон като традиция за селото

Да се чества официално денят на св. Пантелеймон с тържествено свещенослужение, курбан и народно веселие в с. Тешово, е традиция която положиха миналата година. Тогава, в денят на светията, покровител на лечителите бе осветен новопостроеният параклис. Мястото за строежът не е избрано случайно. Тук са намерени останки от ранно-християнско оброчище а местността носи името „св. Пантелеймон“. Интересна е традицията в Тешово, запазила се тук още от ранно-християнските времена. Рано сутринта в денят преди празникът на св. Пантелеймон, хората от селото правят изтощителен поход по синора, (границите на землището на селото), предвождани от свещеник и група от подбрани жени с талант на певици. На определени места, колоната спира, попът изпълнява кратък ритуал със свещенопеене а жените пеят песен, свързана с местността. През атеистичните времена на комунизма ритуалът бил забранен и едва миналата година тешовалии го възстановиха.

След празничното севщенослужение в кокетният параклис, бе осветен и раздаден курбан за здраве. Поради постният ден, курбанът бе от риба. Празникът в Тешово бе уважен от много миряни от региона сред които и кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов заедно със заместникът си Валери Сарандев

Обичаните музиканти от оркестър „Щуро маке“ и популярната певица Боряна Карпузова поддържаха днес празничното настроение Тешово в денят, посветен на св. Пантелеймон.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене