Имотен скандал в Петрич! Имот на „Никмар” навлиза с 1,5 м. в общинска улица, има опасност от срутването й

Паркингът до бившия ресторант „Ален мак” в центъра на Петрич става частен през първите два мандата на В. Илиев
Информация за два имота в центъра на Петрич даде на последното по ред заседание на общински съвет кметът на общината Димитър Бръчков в отговор на две питания на общинския съветник Кирил Стойков.
Отговорът на кмета осветли очевиден факт. Оказа се, че имотът на фирмата „Никмар Констракшънс”, който се намира до паметника на Антон Попов и комплекс „Авалон”, е разширен и е навлязъл с около 1,5 метра в улицата, която е до съседното училище „Христо Смирненски”. Улицата е общинска собственост, по нея ежедневно минават ученици и коли. В резултат на подкопаването има опасност тя да се срути.
Навлизането на имота в улицата е установено с геодезично замерване. Този имот бе разположен върху малък склон, който бе изкопан, след като „Бонима”, предшественик на „Никмар констракшънс” стана негов собственик през 2000 година. Фирмата закупи от държавата парцела, върху който някога се намираше Битовият комбинат. Изкопът, от който бяха извозени камиони със земя, подкопа улицата, и тя си остана в това състояние години наред. Екипът на предишният кмет Вельо Илиев, който седеше на около 300 метра отсреща в сградата на Общинска администрация, не забеляза опасността от свличане, и не разпореди да се изгради подпорна стена. Никой от управата на бившия кмет не забеляза, че имотът на „Бонима” – „Никмар” е излязъл от границите си.
Със своя заповед кметът Димитър Бръчков разпореди проверка. Проверяващите установиха липсата на подпорна стена. Община Петрич направи предписание за изграждане на подпорна стена.
Проверката установи и два незаконни обекта – автомивка и поставяем обект. За автомивката има удостоверение за търпимост, но липсват разрешителните документи за дейността, която извършва.
Другият имот – частният паркинг, който се намира до бившия ресторант „Ален мак” в центъра на Петрич, е бил частна общинска собственост до есента на 2002 година, третата година от управлението на бившия кмет Вельо Илиев. Актуван е като частна общинска собственост през септември 2000 година. Това става ясно от отговора на кмета Димитър Бръчков, даден на питането на съветника Кирил Стойков. Парцелът е с площ 1 490 квадратни метра. След като Експертният съвет към общината решава имотът да се раздели на две части, през октомври 2002 година Вельо Илиев, който тогава е общински кмет, подписва заповед, с която в имота се обособяват два самостоятелни обекта – ресторант и паркинг с площ 160 квадратни метра. През 2002 година Красимир Иванов от Петрич приватизира ресторанта за 360 000 лева.
През пролетта на 2007 година същият петричанин Красимир Иванов купува чрез търг и паркинга. Цената е 41 755 лева с ДДС. В резултат целият имот на бившия ресторант „Ален мак” става частна собственост по времето на първите два мандата на бившия кмет на общината Вельо Илиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене