Костадин Паскалев сред номинираните в БСП за кнадидат-президент

Освен бившия кмет на Благоевград червените издигат още Илияна Йотова, Мая Манолова, Корнелия Нинова и Янаки Стоилов

 Кандитатпрезидентските номинации на червените рязко съживиха партийния живот по места. Несебър, Полски Тръмбеш, Правец, Бургас, Варна издигат най-достойните от БСП, номинациите се появяват в медиите, започват интригите – с една дума, партията взе да се окопитва.

Петима от БСП са с най-много номинации – Илияна Йотова, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Костадин Паскалев и Янаки Стоилов, пише „24 часа”.

Не е изключено обаче червените да изненадат с кандидатура, която е извън партията, но с вице, което има политическо влияние на “Позитано”.

Кой от първите петима колко партийни организации е привлякъл, ще е ясно в понеделник, когато приключват партийните конференции. Идния петък, на 29 юли, ще се съберат 185-те членове на Националния съвет на БСП, но и тогава официално няма да се чуе коя ще е червената кандидатпрезидентска двойка. Нито пък Корнелия ще го обяви на връх Бузлуджа, защото лидерите в БСП са взели неофициално решение да не бързат. Така че другарите социалисти ще имат новина най-рано за 9 септември.

Избърза обаче новината за Мая Манолова и ген. Михо Михов.

Тя – кандидат-президент, а бившият шеф на Генщаба – вице. В ГЕРБ не бяха изненадани от новината в “24 часа”, защото, когато Мая Манолова напуснала парламента, имало залози дали ще оглави БСП по-късно, или ще се кандидатира за държавен глава.

Омбудсманката направи през тези месеци бърза и добра кампания с умни послания към пенсионери, към всеки ощетен от монополите в топлофикации, енерго и т.н. Тази двойка обаче ще е възможна в два варианта: първо, ако БСП застане зад Мая и ако го прави заедно с АБВ. Нито първото, нито второто засега е ясно.

Илияна Йотова имала засега почти равни шансове с Мая Манолова, но самата евродепутатка не дава сигнали дали би опитала в тази сложна ситуация. Тя за разлика от своите колеги в БСП вероятно по-ясно вижда колко трудно ще бъде на всички държавни водачи в променената ситуация в Европа. Йотова бе предлагана и за лидер на БСП и сега е едно от лицата на новото ръководство. Прави една от най-видимите кариери сред българските евродепутати и е особено активна по темата сигурност.

Най-обичан от възрастното поколение социалисти, сред които най-дейни са бившите служители на всякакви служби в МВР и отбраната, винаги е бил Янаки Стоилов. Колкото пъти се появи някаква възможност за кариерно израстване, толкова пъти името му се завърта. Янаки обаче изглежда малко демоде на фона на новата линия в БСП. Възпитаният и опитен юрист не успя да формулира нито една ясна позиция по темата съдебна реформа и с това е изнервил сериозно своите в парламента. Около неговата кандидатура има сериозно разминаване между електората и апарата на “Позитано”.

Костадин Паскалев влезе през главния вход на партийната централа, след като я избягваше години наред. Бившият кмет на Благоевград и бивш вицепремиер на царя

е обратното на Янаки Стоилов – мъжкар, който се харесва на електората и на дамското ръководно тяло в БСП. Затова и номинациите за Паскалев валят от малки и големи партийни организации. Естествено е Корнелия Нинова да е сред петимата от БСП, които са най-одобрявани за кандидат-президенти. Лидерката се харесва най-вече заради закачките към Борисов и характера, който проявява като опозиция. Малко вероятно е обаче червената кандидатура да е точно тя. Нинова има много работа в БСП след Мишо Миков и тя ще се труди най-вероятно за следващите парламентарни избори.

 

Защо Мая Манолова или някой от опонентите ѝ избързаха да обявят, че тя влиза в надпреварата с Михо Михов, който е един от най-лоялните генерали до Георги Първанов ? Вероятно за да ускорят преговорите с АБВ, тъй като на “Позитано” силите са 50 на 50, когато се говори за по-дълготрайна връзка с Първанов, а не просто за една първа среща.

Бившият президент не доведе при бившите съпартийци Румен Петков, за да не ги изнервя излишно. Изнервянето обаче дошло от прекаленото рекламиране на Ивайло Калфин, както и от историческите ремарки, които Първанов правел по време на преговорите, за да напомни какво той е свършил като президент през тези два мандата.

Имало голямо мрънкане и в БСП, и в АБВ. Червените се недоволни, че Калфин е бил важна част от правителството на Бойко Борисов. Хората на Георги Първанов пък са недоволни, че ги е извадил ненадейно от властта, където бяха влезли, след като АБВ се съюзи с ГЕРБ.

И извън преговорния екип Румен Петков обаче публично не пропуска да обяви Георги Първанов за най-добрия президент.

Заради всичко това не е ясно дали Михо Михов от АБВ наистина може да е двойка с Мая Манолова.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене