Свържете се с нас

Култура

Нов храм се строи в хаджидимовското село Гайтаниново – Да помогнем!!!!

Публикувано

на

Храмът е построен през 1871 година. Имената на неговите ктитори са останали скрити зад поколенията. Историята мълчи и е запазила в тайна причината той да бъде издигнат точно на това място, за което се знае, че е старо гробище. Името на местността, както и на Божия дом е „Св. Георги“. Селското гробище отдавна е преместено, но храма стои като стража на входа на село Гайтаниново. Преди няколко месеца хора от селото се захващат сами с реконструкцията му. Когато свалят покрива, прогизналите от влага зидове се срутват и ремонтът се превръща в строителство. Градежът, който вече е започнал, ще настъпи върху основите на по – старата църква, които са допълнително укрепени. Хората на доброволни начела са извършили на ръка много вътрешни изкопни работи. Издигнати са укрепителни колони и носещата конструкция, която ще държи фенера и камбанарията. По – сериозната част от ремонта е направата на подпорна стена, тъй като самият храм е в скат. За всички тези дейности е необходим голям финансов ресурс, непосилен за жителите и потомците на малкото село. Необходимите средства ще бъдат набирани чрез кутии за дарение и по банков път. Желаещите да помогнат по друг начин, чрез труд и материали могат да се свържат с Петър Жостов на телефон: 0898588872. Всяка помощ ще бъде използвана по предназначение за строежа на храм „Св. Георги“, за който има и една много интересна, малко известна история. Северния дувар при развалянето му е открита зазидана мраморна икона, изобразяваща Свети Георги порбождащ змея и стар надпис, който предстои да бъде разчетен. Тази икона е преминала през вековете до наши дни. Всяко добро дело остава вечно.

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЕ: BG41BPBI79224011649601

коментара

Култура

Бербо представя книгата си в родния Благоевград

Публикувано

на

Официалната автобиография на най-ярката футболна звезда на България през 21 век вече е факт! 

След премиерата в София, продължила рекордните 9 часа, Димитър Бербатов се завръща в родния Благоевград.

В 13:30 ч. на 24 ноември в книжарница „Хеликон“ (пл.„Васил Левски“ 1) всеки, закупил „По моя начин“, ще може да получи автограф и да се снима с играча, оставил незаличима следа в историята на футбола.

В „По моя начин“ оживява вдъхновяващата история на едно обикновено българско момче, стигнало до върховете на световния футбол. В над 500 страници Димитър Бербатов е открит както никога досега и със сигурност има с какво да изненада и своите фенове, и своите отрицатели.

Изданието съдържа непубликувани до момента снимки от личния архив на футболиста, а автор на предговора е самият сър Алекс Фъргюсън.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Култура

Днес почитаме един от дванадесетте апостола и настъпва период на строги забрани

Публикувано

на

На 14 ноември църквата почита и св. апостол Филип – един от дванадесетте апостола. От днес започват и Коледните пости.

Св. Филип е едни от дванадесетте апостоли, които са следвали Спасителят. Той е бил родом от Витсаида – градът, от който са апостолите Петър и Андрей. Те били рибари и с този поминък се препитавали, докато ги призовал Христос. Но Филип от юношеските си години бил даден да се обучава в книжната мъдрост. Той усърдно четял и изучавал Свещеното Писание и пророчествата за въжделения Месия и в сърцето му пламнала гореща любов към Него и силно желание да види Господа лице в лице, макар още да не знаел, че Този, Когото очакват и желаят да видят толкова много хора, вече е дошъл на земята. Спасителят го намери и му заповядал, да върви след Него. След разпъването на Христос, Св. апостол Филип е проповядвал в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия. Вършел чудеса – възкресил мъртвец от Иерапол. Придружавали го сестра му Мариамна и апостол Вартоломей. Земният му път завършил в Иерапол, където разпнат на кръст с глава надолу, повесен високо, хвърляли камъни по него.

Коледните заговезни или заговелки се нарича деня преди Коледните пости – 14 ноември. Той се смята и за последният ден, в койт може да се блажи – т.е яде месо, яйца, млечни продукти.

По българска традиция в нощта на Коледни заговезни на трапезата се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с повечко орехи и пълнени чушки с боб.Лъжицата, с която стопанката е сипвала от блажното ядене, скрива и не пипа чак до Коледа, когато пак се хапва блажно. Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление. Възможно е датата да съвпадне с дните от седмицата, в който се спазва строг пост (сряда и петък) и заговезните се случват на друга /предходната) дата.

На 14 ноември в някои части на Западна България празнуват Мратинци

Имен ден празнуват Филип, Фильо и Филипа

Произходът на името е гръцки. Името става много популярно по времето на Филип Македонски – оттогава днешен Пловдив се наричал Филипополис, в чест именно Филип Македонски.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ