С хоро и курбан симитличани отпразнуваха Света Марина край вековен бор

Снимки: Община Симитли

Стотици жители и гости на община Симитли усетиха магическата сила на вековния бор край Сенокос. В навечерието на празника, в който православната църква отбелязва Света Марина, бе отслужена празнична литургия.

Специално за празника местните сложиха дълги трапези, които да съберат всички желаещи и да се докоснат до причудливото място. В полите на връх Пирин, при вековния бор, на малкия параклис, носещ името на Света Марина, се изкачиха десетки, които вярват в разказите за мястото и за това, че допреш ли се до бора – той пречиства и изцелява.

Отец Яне раздаде свещи и отслужи празнична литургия, поръси за здраве всички и благослови присъстващите. Няколко казана курбан бяха осветени и раздадени на гостите. За доброто настроение на празнуващите имаше и музика на живо.

Кръшни хора се виеха под сянката на големите борове на мистичното място. Кметът Апостол Апостолов също запали свещ за здраве. Гости имаше от София, Кресна, Банско, Струмяни и много близки населени места.

Специални гости бяха дошли от село Сенокос в Сърбия и някогашното село Сенокос, сега Новоселяне бобовдолско. Трите села са побратимени за всички бе удоволствие да се срещнат на празника на симитлийското село.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене