НА КОСЪМ ОТ СМЪРТТА! Трактор натоварен с бали слама се запали, фермера скочи в движение

Искра от двигателя на трактор изпепели 80 бали със слама, трактористът се спаси, като скочи в движение, инцидентът се разигра в село Сапарево, община Сапарева баня.

Фермерът Петър Божилов натоварил шасито на трактора с бали слама, закачил за машината и две каруци една след друга, натъпкани догоре с вързопи, превърнал се в нещо като влакова композиция. По време на движение сламата в шасито пламнала, вероятно от искра от двигателя. От силния вятър огнените езици се прехвърлили върху теглените на буксир каруци. Петър Божилов, като видял горящите бали в шасито, дръпнал спирачката и скочил в движение. Живеещи в близост до пожара започнали да гасят огъня. Пристигнала и пожарна от Дупница, но сламата и каруците изгорели.

Свидетел на инцидента станал бившият шофьор Методи, който се опитал да помогне при гасенето. Ето какво разказа той: „Видях, че сламата гори, и тръгнах да помогна с каквото мога. Духаше вятър и сухата слама изгоря за минути, без да можем да я угасим. Добре че пожарът се случи в селото. Най-вероятно искра от двигателя е причината за пожара. Ако инцидентът се бе случил в полето, щяха да изгорят хиляди декари житни ниви. Всичко е сухо като барут, малко му трябва да пламне всичко. Преди няколко дни гръм удари две ниви с жито и ги изпепели“, разказа Методи.

Петър Божилов не беше открит за коментар. Той отглежда стадо овце в имот в близост до някогашното ТКЗС. Багер и малък камион почистваха остатъците от изгорялата слама.

Както вестник „Струма“ писа, преди няколко дни комбайнер едва оцеля при огнен ад в житен масив на Мало село. Пожарът беше предизвикан от волтова дъга на далекопровод с 220 000 волта ток.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене