Паметна плоча ще напомня за подвига на героите от Белица, загинали в Първата световна война

Областният управител на Благоевград и кметът на община Белица Радослав Ревански откриха паметна плоча на жертвите в Първата световна война от Белица.

Събитието бе уважено още от кмета на Разлог Красимир Герчев, координатора на Фондация „Българска памет“ Хатидже Джурина, представители на политическите партии в община Белица, председателят на Общинския съвет Ахмед Ахмед, кметове на населените места, директори на училища, родственици на загиналите във войната, видни общественици и граждани.

Заупокойна  молитва и водосвет  за загиналите християни и мюсюлмани в Първата световна война отслужиха свещеник Николай Варин от Банско, местният свещеник Николай Попов и местният имам Ахмед Горелски.

Инициативата община Белица да участва в националната кампания е на Областна администрация – Благоевград с участието на настоятелството на читалище „Георги Тодоров-1885, под ръководството на кмета Радослав Ревански.

Проектът за паметната е дело на архитект Зоя Разсолкова, председател на общински комитет „Васил Левски” и на младия архитект от София Весела Костова, които дариха своя труд в знак на почит и признателност към всички знайни и незнайни жертви от община Белица във войната.

Паметната плоча е финансирана от Министерството на отбраната и от Община Белица.

Правителството на Република България създаде Национален комитет начело с министъра на отбраната за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея /2014-2018 г./.

В националния комитет са включени министрите на културата, на външните работи и на образованието и науката, областни управители, директори на исторически музеи, председателят на БАН, представители на академичната общност, на военно-патриотични съюзи, на медиите и други обществени организации.

В словото си кметът на община Белица и Областният управител благодариха на правителството и на военното министерство за решението да бъде отбелязана подобаващо 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене