РИБАРИТЕ В ПИРИНСКО В ШОК! Струма потече тъмнокафява

На няколко пъти тази седмица водата на Струма в участъка при село Невестино, е тъмнокафява, сигнализират въдичари по реката. Те установили някаква „закономерност“ – оцветяването започвало вечер, до сутринта се избистряла. Последния път това станало в петък през нощта, коментират рибари, които замятат при помпената станция под известния Кадин мост, строен през 15 в., при Невестино. Това ги смущава, влияе и на рибата, която се стресира, отбелязват майстори на такъмите, съобщава kmeta.bg.

От общината в Невестино предположиха, че Струма се оцветява заради честите изпускания на вода от язовир „Пчелина“ /Пернишко/ и работата на ВЕЦ на реката в горното й течение и по коритото тръгват наноси от язовира. По-логично е обяснението, че необичайния цвят на водата идва от златарите, които безпощадно ровят и промиват баластра и пясък, за да добиват от благородния метал в насипно състояние. Има и такива, които подозират, че някой цех изхвърля вечер тайно замърсители и химикали.

Ако оцветяването продължи, ще се търси намесата на РИОСВ-Перник и на Басейновата дирекция в Благоевград, коментира зам.-кметът на Невестино Йордан Глогов.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене