Светият Синод прави телевизия

Докато Вселенският патриарх бистреше на историческия събор в Крит отношенията между православната църква и останалия християнски свят, българският Свети Синод упорито пристъпва в 21-ви век. „Всеки ден“ научи от свои хора сред висшия клир, че от няколко месеца синодът е готов с проект за собствена телевизия.

Планът е бил той да бъде представен на СЕМ за лиценз още през март, но поради неразбориите в регулатора около оставката на дългогодишния председател Георги Лозанов телевизионерите в раса решили да изчакат.
Всъщност подобна идея не е нова, тъй като вече от 5 години кабелните оператори у нас начело с „Близу“ и „Виваком“ разпространяват т. нар. Пловдивска православна телевизия.

Каналът е идейно отроче на дядо Николай и архимандрит Арсений и има доста потребители в Пловдивска, Пазарджишка, Хасковска, Смолянска и Кърджалийска област. Телевизията дори снима свои продукции и според специалистите в бранша в нея се работи доста по-професионално, отколкото в повечето популярни кабеларки.

Новият синодален канал ще излъчва 24 часа в денонощието културно-образователни програми. Идеята е да се разпространява чрез сателит, за да достигне до повече нашенци извън пределите на България.
В последно време раздвижването в медийната политика на Светия синод е видима.

Официалният сайт „бг-патриаршия.бг“, единственото интернет присъствие на дядовците, вдигна няколко нива и от аматьорска страница, на която лелки на половин работен ден качваха понякога кратка биография на някой митрополит, днес се обновява ежечасно.

На отличен абонамент разчита и столетният „Църковен вестник“, макар че функциите му ще пострадат в близко време, тъй като синодът сключи преди месец договор със столичен всекидневник да пусна страница със свои новини всяка седмица.

В небитието пък отиде единственото официално православно списание у нас „Духовна култура“. Оказа се, че за поддръжката му нямало пари, макар че тя излизаше около 1000-1200 лева на месец. Как в такъв случай свещениците ще издържат цяла телевизия, остава да изчакаме и да видим.

www.vsekiden.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене