ВИДЕО: Пчеларите от неврокопско принудително спряха пръскането с авиотехника

Тази сутрин пчеларите от Гоце Делчев не допуснаха летците до самолетите си, за да третират района против комати, приносители на заразата нодурален дерматит по едрия добитък. Спорът е от миналата седмица и според пчеларите, освен че препаратът е убийствен за пчелите и не само, действията на авиогрупата в Гоце Делчев са извън закона. Представители на летците се възмущават защо се бунтуват срещу авиотехниката, а не и с наземната техника – трактори и ръчни пръскачки. Авиаторите уверяват, че ако намерят начин пчелините да се маркират така, че да са видими от самолета ще бъдат избягвани от пръскане. Пчеларите изказаха опасение, че, ако си обозначат пчелините, ще привлекат вниманието на крадци. Междувременно, в подкрепа на пчеларите от Гоце Делчев, пристигнаха и техни колеги от Банско, където пръскането трябва да започне от 6 юни, за което самолетите ще ползват гоцеделчевското летище. „Каквото трябва да се прави, трябва да се прави тук, в Гоце Делчев, защото тук е базата“, каза председателят на пчеларското сдружение в Банско, Александър Рупчин.
Представител на авиаторите направи изявление, че нещата се преекспонират и че препаратът, който пръскат, е безвреден за пчелите и за хората и убива само комарите, но отказа да направи изявлението пред камерата. Въпреки това, успяхме да заснемем неофициалното му изявление.
В момента пчеларите от Гоце Делчев и Банско и представителите на авиотехниката разговарят с кмета на Гоце Делчев, за да се намери начин за решаването на проблема. Топ Преса ще държи зрителите и читателите си в течение на проблема.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене