Петричани се спасяват от безработицата в Гърция, глад на шивачки мъчи бранша

Безработицата в Петрич е намаляла с 225 души, в момента тя е 11,3% /2818 души/, а в началото на годината е била 12,3% /3043 души/, обяви директорът на Бюрото по труда Филка Чаушева. Причините са сезонната заетост зад граница, предимно в съседна Гърция, която примамва все повече петричани, както и програмите за придобиване на стаж.

Към момента в дирекция „Бюро по труда” – Петрич няма подадена информация за предстоящи масови освобождавания на работници от фирми, обявяват се свободни места основно в машиностроенето и шевното производство. Шивачите са сред най-дефицитните кадри заради голямото текучество в бранша.

Спад на безработицата е регистриран и в община Радомир. По данни на Бюрото по труда в края на 2015 г. хората без работа са били 844, а в края на май тази година – 774, т.е. със 111 по-малко. В процентно изражение нивото на безработицата в Радомир е 8,6%, при средно за областта 7,76%.

Жените без работа са повече от мъжете и това се отчита като трайна тенденция. Най-трудно намират работа безработни над 50 години. По програмите за временна и трудова заетост като „Нови възможности за грижа“ са назначени 68 лични асистенти, които се грижат за 68 потребители. По проект „Грижа за независим живот”, насочен към намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване, са наети 7 души на 6 часа като личен асистент, 15 на 8 часа като домашни помощници и 2 на длъжност социален и здравен работник. 21 младежи са наети по проект „Обучения и заетост за младите хора“.

Радомирци обаче твърдят, че безработицата е намаляла, защото много местни пътуват всеки ден за работа в София. Реална картина можело да се получи само ако се отчитат колко нови работни места са открили фирмите в града. В анализа не са включени и трайно безработните, които не търсят работа и са загубили трудови навици.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене