Скандално видео! Само в Топ Преса! Да се удари в самолет с колата си който тръгва да трови пчелите, е готов пчелар от Гоце Делчев

На спешно свиканата среща със Сдружението на пчеларите, днес в общинска администрация Гоце Делчев, се явиха представители на Областна дирекция по безопасност на храните отдел „Здравеопазване на животните“ Благоевград, общинска администрация и представители на авиационната група изпълняваща обществената поръчка за третиране с инсектициди.  Салих Буковян, който освен пчелар е и общински съветник изложи позицията на колегите си пчелари и аргументирано посочи, че авиационното третиране на района с цитрол против комарите, разпространяващи  заболяването по едрия добитък, нодурален дерматит е в пълно нарушение на наредбата на МЗХ регулираща начина за този вид дейност. Той изтъкна и фактът, че вече в района има стопани на които са унищожени цели пчелни семейства. Представителите на Областната дирекция д-р Атанас Григоров и Веселин Филипов признаха за някои пропуски на дирекцията и предложиха да се дебатира за компромис от двете страни. Експертите подчертаха, че няма как да се спре третирането против комарите защото районът е в епидемиологична опасност от заразата по едрите животни. Кмета Владимир Москов поиска разяснение имало ли е други общини с подобни проблеми и как са решени. Собствениците на пчелни семейства не бяха особено склонни за компромиси и според тях освен пълно прекратяване на полетите, друго решение за спасяване на пчелите няма. „Аз съм склонен да взема моята кола и да се ударя в първия излитащ самолет, каквото и да ми се случи“, заяви активистът на протестиращите пчелари, Георги Баханов.

В крайна сметка, бе постигнато споразумение, да се изготви доклад до Българска агенция по безопасност на храните в който да се изтъкна всички аргументи на спорещите страни. Представителите на техническия състав за авиационно третиране обещаха да направят и предложат подробна карта за полетите и че ще се съобразяват с правилата. Пчеларите са склонни да не пречат на полетите само ако се спазват изискванията на министерската наредба. Да не допуснат полети до като не се намери решение проблема, твърдо са решени пчеларите.

На зрителите и читателите на toppresa.com предлагаме пълен запис от срещата

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене