Ваканцията в Гърция скача с 50 лева

Нашенци се редят на опашка за лятна ваканция в Гърция. С всяка изминала година интересът на български туристи за почивка на Бяло море в южната ни съседка се повишава, казват собственици на туристически агенции. Базите на повечето са пълни на 100% през летните месеци, макар през юли и август цените да са по-високи, съобщава „Стандарт”.
Ако през юни ваканция с 5 нощувки е излизала на човек в двойна стая 90 лева в Аспровалта и Неа Врасна, то от 1 юли цената скача на 145 лева за 5 нощувки на човек, а в Ставрос – на 160 лева. Най-скъпо е през август – тогава цената за 5 нощувки на човек е от 175 до 230 лева в зависимост от категорията на хотела и екстрите, които предлага.

„В Ставрос комплексите са с басейни, затова е по-скъпо. В Аспровалта пък предлагаме и храна, обяд и вечеря на човек струват само по 8 лева. Идват не само жители на Югозападна България, много са столичаните, пристигат от Пловдив и дори от Варна. В хотелските бази има създадени условия за готвене и нашенците често се възползват от това, за да не харчат пари за хапване в гръцки заведения”, твърди собственик на благоевградска туристическа агенция.

Все повече са тези, които искат да бъдат в Гърция за повече време – остават за по 10 и 15 дни, че и по 20 дни. С всяка изминала година нашенците на лятна ваканция в страната на Омир стават все повече. Хиляди българи отдъхват сред спокойствието, тишината и зеленината на тези гръцки курорти, казват туроператорите.

Лоша новина пък идва за туристите от Турция. Шефът на асоциацията на туристическите компании Башаран Улусой предлага броят на хотелите със системата „ол инклузив“ в страната да бъде намален, съобщи Hurriyet. „Понеже тази система е привлекателна за туристите, които искат да спестят разходи, хотелите не могат да повишат цените, въпреки ежегодното покачване на разходите“, каза Улусой. Той смята, че за увеличаването на доходите е необходимо да се привлекат по състоятелни летовници от самата страна.

Бум на еднодневните екскурзии с плаж в Гърция заради жегите. От тази услуга на туроператорите в почивните дни се възползват хиляди хора. Плажът за ден на Бяло море струва на столичани 29 лева, на кюстендилци – 25, а на благоевградчани – 20 лева.

„Еднодневната екскурзия дава възможност на нашите туристи да се попекат на гръцките плажове срещу минимални харчове. Най-голямото предимство е, че морето на Гърция е по-близо от нашето Черноморие”, признават туроператори от Благоевград. За еднодневните ваканции и от Кюстендил се записват много хора, които нямат възможност да излязат в по-дълга отпуска. Плажният ден продължава от около 9,30 до 17,30 часа. Заради наплива на нашенци в съботния ден се стигна и до частични задръствания на ГКПП – Кулата – Промахон на изход в посока Гърция.

В началото на сезона цените на квартирите на юг от Бургас покоряват нови рекорди, съобщи „Черноморски фар“. В момента в град Черноморец могат да се намерят квартири за 5 лева на легло в частни къщи. Те обаче са без климатик, без тоалетна, със съвсем ограничени размери. Обикновено се предлагат от възрастни жени, които искат да заработят някой лев. Освен това голяма част от тези къщи работят без регистрация като туристически обекти. „Действително има „колеги“, които предлагат подобни оферти. В момента могат да се намерят квартири на цени от 5, 6, 7 лева за легло. Условията обаче са отвратителни.

Реално цените за стая с климатик са по 17-20 лева на легло. В разгара на сезона малко се качват. Дъмпингът е неприятен, но така е всяко лято“, коментира Румен Ангелов, който е собственик на малък хотел в морското градче. Подобни цени има в момента и в Царево и Ахтопол. Там квартирите вървят по 6-8 лева за легло, а в заведенията могат да се намерят много изгодни промоции.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене