Три благоевградски ученички с награди от престижен международен конкурс

Ерол ЕМИЛОВ

С отличия от престижен меж­дународен лите­ратурен конкурс за мечтите се за­върнаха три уче­нички от елитната Езикова гимназия в Благоевград. Това са десетокласничките Мария Ботушанова, Адриана Везюва и Гергана Секулска. Момиче­тата са класирани в челната десетка на конкурса – съот­ветно пето, девето и десето място.

Единствено „Топ преса“ реши да отрази успеха на мла­дите ни литературни надежди. Пред репортер на медията мо­мичетата разказаха за своите интереси, за любовта си към литературата и за наблюде­нията си за заобикалящия ни свят.

Мария Ботушанова е участ­вала в надпреварата със сти­хотворението „Хвърчило“, в което представя гледната точ­ка на децата за живота и по­казва колко сложен става той когато малчуганите пораснат. Преди две години е спечелила първо място в раздел поезия на литературния конкурс на Общинския съвет по наркотични вещества в Бла­гоев­град. Оп­реде­ля произ­ведението си като поетична поука за младите хора, кои­то използ­ват нар­котични вещества.

Участ­вала е и в училищен конкурс в конкурс за Свети Валентин, от който печели първо място.

„Стихо­творение­то ми е казваше „Сълза“. Получих за награда книгата „Изневяра“ с много хубаво послание от директора на учи­лището. Тогава разбрах, че някой оценява произве­денията ми и за­почнах да пиша активно“, спо­дели Мария.

Ученичката обясни, че иска да учи полито­логия, защото се интересува от проблемите на страната ни и иска да съ­действа за разрешаването й. Твърдо решена е да остане да учи в България, защото е па­триот.

„Мисля, че ние сме бъдеще­то на България и трябва да се борим, за да променим неща­та“, коментира ученичката.

Интересува се от темата за любовта, но напоследък пише патриотични стихотворения. Започнала е разказ, който за­ради липса на време не е до­вършен. Автор е на 20 стихо­творения. Любимите й автори са Любен Каравелов и Стивън Кинг.

Адри­ана пък е участвала в конкурса с произ­ведението „Ти си“. Тя е родстве­ница на големия българ­ски поет Никола Вапцаров. Родена е в Банско, но учи в Бла­гоевград. Харесва Юлия Спи­ридонова (Юлка).

МЛАДА РОДСТВЕНИЦА НА НИКО­ЛА ВАПЦАРОВ ПЕЧЕЛИ НАГРАДИ ОТ ПРЕСТИЖНИ ЛИТЕРАТУРНИ КОНКУРСИ

Адриана Везюва е ученичка в 10 клас на Езиковата гим­назия в Благоевград. На пръв поглед една нормална тийней­джърка, но ако поговориш с нея ще разбереш, че в нея има нещо необикновено. И не за­щото е от рода на големия бъл­гарски поет Никола Вапцаров, а защото тя излъчва зрялост. Такава, която излъчва човек на 30 години (примерно). Усе­ща се по начина й на говорене, по държанието й… По всичко.

Може би повлияна от име­нития си роднина, Адриана започнала да пише поезия от малка. И така до този мо­мент, когато печели награда от престижен международен конкурс, в който участват над 2 000 души от десет дър­жави. Класирана е в първа­та десетка на участниците в него. Заема престижното девето място. Репортер на „Топ преса“ се срещна с нея, за да ни разкаже за конкур­са, литературата и за своите бъдещи планове.

– Адриана, разкажи малко повече за самия конкурс.

– Имаше деца от Румъния, от Маке­дония… От доста държави. Повече­то бяха писали по­езия. Аз участвах с поезия също. За любовта пиша и аз.

– Каква точно беше наградата?

– Получих сбор­ник, в който е пуб­ликувана творба­та и преведена на сръбски. Казва се „Маста и снови“ (в превод „Мечти и сънища“. Бяхме наградени в град Сремска Митрови­ца близо до Бел­град.

– От кои други конкурси си получа­вала награ­ди?

– От кон­курса „Про­лет моя“. Там полу­чих награ­дата си от Евтим Ев­тимов. На­ционален конкурс за поезия беше. Бя­хме раз­делени на групи и аз получих наградата за нашата. Грамота. Участвам и в конкурса „За же­ната“, от който очаквам резул­тати.

– Има ли в твоето семей­ство хора, които се занимават с такъв тип творчество?

– Не, няма. Само аз съм. От страна на баща ми съм родни­на с поета Никола Вапцаров. Дядо ми и неговата майка са първи или втори братовчеди. Имам си много любими про­изведения от него. Сред тях е „Прощално“. Много се допира до това, което пиша аз.

– Имаш ли си любими по­ети?

– Да, Евтим Евтимов, Дамян Дамянов, Никола Вапцаров.

– А избрала ли си специал­ността, която ще следваш?

– Не, още не. Колебая се между психология, компютри или математика. Може би жур­налистика. Но не знам още.

– В друг жанр опитвала ли си да твориш?

– Да, писала съм психо­логически есета. Участвах и в олимпиада по психоло­гия. Пиша и разкази, но съм по-силна в поезията.

– Коя награда ти донесе най-голямо удовлетворение?

– Последната от междуна­родния конкурс в Сърбия. Тя ме стимулира да продължа напред.

– А имаш ли други любими занимания освен писането?

– Да, обичам да се занима­вам с информационни тех­нологии и математика. Те са свързани. Програмирането ме влече.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене