Кметът на Сатовча Арбен Мименов стана член на Камарата на местните власти в Съвета на Европа

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов е сред новите представители на българската делегация за мандат 2016-2020 на Камарата на местните власти в Съвета на Европа.

Предложението за състава на националната делегация, в която влиза и Арбен Мименов, е направено от Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, уточниха от администрацията в община Сатовча.

В състава на българската делегация на Камарата на местните власти за четиригодишният мандат до 2020 г. влизат още Галина Стоянова – кмет на Казанлък, Дилян Млъзев – кмет на Елена, Красимира Германова – председател на ОбС – Созопол, Силвия Стойчева – председател на ОбС- Самоков.

Заместник-представител на Камарата на местните власти е Николай Грозев – кмет на Нова Загора.

Камарата на регионите се представлява  от кмета на Пловдив ,Иван Тотев със  заместник-представители Красимира Анастасова – кмет на Долни чифлик, Никола Белишки – кмет на Панагюрище, Емил Найденов – председател на ОбС на Горна Малина, Димитър Здравков – кмет на Садово, и Хатидже Алиева – председател на ОбС – Търговище.

От 19 до 21 октомври 2016 г. ще се проведе 31-ата сесия на Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа. Тя ще е обновителна за състава на Конгреса и с нея ще се постави началото на новия четиригодишен мандат, сподели Арбен Мименов.

Според изискванията на Хартата и задължителната резолюция на Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа, делегацията се състои от петима делегати и един заместник-делегат в Камарата на местните власти както и един делегат и петима заместник-делегати в Камарата на регионите.

При избора им задължително се спазват принципите на балансирано географско представителство, справедливо участие на различните политически сили в органите на местната власт и справедливо представителство на жените и мъжете в изборните органи – минимум 30% от състава на делегациите да е от по-слабо представения пол.

Съветът на Европа е политическа международна организация на страните от Европа в т.нар. „Голяма Европа“ – 47 страни членки, която работи за целите на европейската интеграция. Работата на организацията насърчава сътрудничеството между всички държави в Европа в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културното сътрудничество.

www.infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене