Мария Георгиева, директор на НПГ „Димитър Талев“-Гоце Делчев: Причина за ниския успех на държавните зрелостни изпити е предимно ниската мотивация на учениците

Мария Георгиева, директор на Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ в Гоце Делчев, в интервю за Радио ‘‘Фокус’’ – Пирин относно причините за ниския успех на държавните зрелостни изпити

Фокус: Г-жо Георгиева, какъв е успехът на държавните зрелостни изпити в Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ в Гоце Делчев?
Мария Георгиева: На ДЗИ по български език и литература средният успех в НПГ „Димитър Талев“ е 4.01 при среден успех за областта 4.04. Имаме явили се 161 абитуриенти, от които 7 души са получили двойки. Това е по отношение на изпита по български език. На вторият държавен зрелостен изпит средният успех на училището е 3.75 за съжаление, имаме отстъпление от миналата година, когато средният ни успех е бил 4.34. В момента средният успех за второто ДЗИ в областта е 4.08, а както Ви казах нашият е 3.75. Имаме 18 двойки отново от общо явили се 161 абитуриенти. По биология са се явили 69 души като общият им успех е 3.77. По география са се явили 58 зрелостника, а средният им успех е 3.47. По английски език от 24 явили се успехът е 4.06. По философски цикъл от двама явили се успехът е 3.58. По математика са се явили трима абитуриенти, като общият им успех е 4.06. По история са се явили двама души и успехът им е 4.54. Единствената отлична оценка е на единствения ученик, явил се на изпит по руски език – 5.72.
Фокус: Знаете, че в страната в момента всички се бунтуват заради общо взето ниските резултати и на държавните зрелостни изпити след 12-и клас и на изпитите за външно оценяване след 7-ми клас. Според Вас какви са причините за ниския успех като цяло?
Мария Георгиева: Причина за ниския успех е предимно ниската мотивация на учениците, които достигнали до завършване на средното образование полагат все по-малко и по-малко усилия, особено през последната година. Разбира се има и изключения, срещат се и силно мотивирани ученици, които до края на обучението си в средното образование полагат необходимите усилия. Основната причина е тази, а другата причина можем да потърсим в нас, работещите в сферата на средното образование. Струва ми се, че академизмът е доста силно застъпен в учебните предмети по общообразователна подготовка. НПГ „Димитър Талев“ е професионална гимназия с 4 професионални направления. Ние не сравняваме нашите резултати с резултати на ученици, завършили например Природо-математическа гимназия, защото освен общообразователни предмети при нас се изучава и е много силно застъпено професионалното образование по различните професии. Вчера например се проведе втора част от Държавния квалификационен изпит по професиите на учениците, които имат трета степен на професионална квалификация. Вземайки предвид това, че НПГ „Димитър Талев“ е професионална гимназия, нашите резултати не стоят добре, но не са и чак толкова зле. НПГ Димитр Талев
Фокус: Според Вас необходими ли са някакви промени за подобряване на резултатите през следващата година, след ниските оценки тази година?
Мария Георгиева: Промяната, която усетиха учениците тази година беше силно затегнатият режим на сигурност по време на провеждането на външното оценяване. Мисля, че това даде своите резултати и говорейки с колеги от други училища, във всяко учебно заведение се е усетило, че учениците не могат да получат външна помощ и резултатите, които са получили са близки до реалните. Другото, което може да се направи е да се оптимизират тестовете, които се представят на учениците за попълване в края на всеки етап на тяхното обучение, но все пак с това са ангажирани голям брой специалисти в своята област и се надявам, че ще има промени и по отношение на тестовете.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене