Самодивски хора ще гонят злото на Еньовден в Делчево

Състезание по колоездене, бране на лековити билки и самодивски хора. Това са само част от приключенията, които жителите на гоцеделчевското село Делчево ще предложат на всички гости и посетители на Еньовден.

Празникът тук няма да е на 24 юни, а през уикенда – на 25 и 26 юни, защото се очакват стотици туристи от страната, Гърция и Македония.

През деня в събота ще се проведе състезание по колоездене от селото до подножието на Пирин планина. Късно вечерта местни хора и туристи ще се пуснат в приключението „По пътеки извити за билки лековити“. Възрастни и деца ще берат билки и цветя в гората за направата на Еньовски венци. Всички ще стигнат до местността Вълчовата тумба за „мълчана вода“.

Всички заедно ще слънцето в неделя сутринта. Още в 05,00 часа факелно шествие ще мине през селото и гората. В местността Вълчовата тумба ще бъде изгорено сламено чучело, за да се унищожи злото.

Празникът ще продължи с бране на билки, самодивски хора и танци с огън. Ще има и конкурс за най-красив Еньов венец, през който ще се провират за здраве хората. Делчовските баби ще направят вкусни баници, а от двете чешми на мегдана ще бликнат бяло и червено вино.

ИЛИНДЕНПРЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене