Парламентът даде зелена светлина за купуването на нови изтребители

Военната ни авиация ще се сдобие с нов тип многоцелеви изтребител от 2018 г. Зелена светлина за това даде Народното събрание, след като със 123 гласа „за” от ГЕРБ, РБ, ПФ, ДПС, АБВ, БДЦ, по един от БСП и независимите одобри проекта за модернизация на ВВС чрез покупка на ескадрила от изтребители. Това трябва да стане на два етапа, като през първия пристигнат първите 8 самолета, а през втория – останалите 8, пише „Монитор“.

Одобреният от депутатите проект предвижда доставките на първата порция летателни машини да стане между 2018 г. и 2021 г. За тях ще се платят 1,5 млрд. лв., в която сума влиза и пълното въоръжение, оборудване и обучение. Останалите 8 самолета трябва да дойдат до 2023 г.

Паралелно с доставката на нов тип изтребители ще върви и пенсиониране на сегашните ни МиГ-29, чийто живот изтича до 2030 г. Проектът предвижда предварително редуциране на бройката им от 15 на 8. „Всички суперлативи за МиГ-29 бяха верни, но вече са в миналото. Днес този самолет не може да бъде използван”, категоричен бе от трибуната зам.-шефът на комисията по отбрана полк. Валентин Радев от ГЕРБ. С това той парира атаките от страна на независимия Велизар Енчев, който твърдеше, че страната ни трябва да ползва сегашните изтребители до последно, а новият проект само щял да натовари бюджета. „Все едно на старата жигула да сложиш двигател на мерцедес, пак ще ръждясва и няма да върви”, отхвърли и Петър Славов от РБ като нерентабилни исканията да се правят опити за поддържане на руските самолети, докато грохнат окончателно.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене