Неврокопска снаха издаде роман – героите и мястото на действие ще Ви се сторят познати

Едно от най-авторитетните издателства в България „Жанет 45“ издаде романа „Милионер по наз
начение“  от Теодора Колева. Неговият основател  и управител Божана Апостолова на 24 май т.г. получи орден „Стара планина“ първа степен за заслугите си към българската култура. Тя не крие, че издава само текстове, които на нея лично и харесват. Тези, които смята за истинска литература. Това от само себе си говори за качествата на романа. А авторът Теодора Колева от 28 години има връзка с гр. Гоце Делчев. Тя е съпруга на неврокопчанина  д-р Йосиф Димитров, един от пионерите на „ин витро“  оплождането в страната. Теодора Колева е редовен читател на Хроника, повече от 15 години. Екипът ни използва нейния журналистически опит и критичност, които винаги са полезни в работата ни, този път обаче я потърсихме за интервю.  

_DKH9340

Защо избрахте за място на действие и прототипите си точно от Гоце Делчев, г-жо Колева?

Женени сме с моя мъж от 28 години. През това време имах възможност да присъствам,  наблюдавам и понякога участвам в живота на град Гоце Делчев. В романа съм описала конкретни места и събития. Като пазара в понеделник и петък, манифестацията на 24 май. Винаги ми е било интересно да наблюдавам хората на Гоце Делчев. Възхищавала съм се на лекотата, с която изглежда, че приемат проблемите си. На чувството им за хумор, с което посрещат изявите на появяващите се постоянно политически лидери  от различни партии и бизнесмени в нови и стари превъплъщения.

Какво от местните нрави толкова Ви впечатли?

Особено ме впечатлява отношението им към културата, четенето и книгите. Градът винаги е създавал и създава огромно мнозинство от образовани хора, независимо малките заплати на учителите и ограничените средства на културните институции. Това, че градът чете личи по голямата библиотека в читалището. По това, че няколко книжарници продават книги и … все още не са фалирали.

Много автори се опитват да пишат съвременни романи, но трудно продават книгите си, не рискувате ли?

Написах книгата, защото смятам, че пътят, по който вървим след 10 ноември не може да се нарече път, а по-скоро „тъпчене на място“ с големи връщания назад и малки придвижвания – надявам се – напред. В романа има реминисценции към живота и преди това – с хубавото и с абсурдите в него. Та кой живот се състои само от просперитет и напредък? Но все пак посоката и реалните достижения са важни. Те се виждат в стандарта на живот на хората. Убедена съм, че е нужно да разказваме на по-младите, а и на нашите деца, как сме живели. Защото по онова време постигнахме много, като държава. Това за тях може да бъде основание да не се срамуват от нас, а да се гордеят със своите родители.

Това не е първата книга, която издавам. Дебютната ми книга „Данъчна ревизия“, също е на съвременна тема, и към нея читателите проявиха голям интерес.  Ясно ми е, че хората трудно биха отделили 23 лв. за книга, но романът е голям – 468 стр. Много се надявам интелигентите хора в града, а и в цялата стана, които са страшно много, да разберат за моята книга и тя да стигне до тях. „Милионер по назначение“ се продaв12512597_940997289315300_1003136261783869967_nа във всички големи книжни вериги: „Хеликон“, „Ориндж“, „Гринуич“, „Сиела“, „Хермес“. Книжарниците в Гоце Делчев могат да го заредят от издателството или книжните борси.

 

Едно интервю на Маргарита Енчева

Ето и кратка анотация на “Милионер по назначение” 

Навръх Нова година най-проспериращият бизнесмен в един провинциален град получава ревизионен акт за огромна сума. Свикнал чрез подкупи да решава финансовите си проблеми, Георги Асенов е убеден, че и този път ще се измъкне. За негова изненада в лицето на началника на данъчната служба разпознава някогашната си младежка любов Бистра Огнянова, известна със своята безкомпромисност към нарушителите. Двамата се изправят срещу възникналото отново взаимно привличане и противоположните си възгледи за живота.
Скоро става ясно, че ревизионният акт е само началото на следващи един след друг финансови удари срещу Асенов. В тях се включват ръководителите на всички институции в града. Бистра разбира, че някой използва нейната принципност, за да смаже Георги чрез лостовете на държавата. Кой е този “някой” и докъде е готов да стигне? Може ли една любов да оцелее, ако дори онези, които я изпитват, са против нея?
Теодора Колева със своя увлекателен разказ създава пълнокръвна, мащабна и реалистична картина на живота ни в годините на прехода и поставя отново моралните въпроси, на които предпочитаме да не търсим отговори. 

hronika-bg.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене