Трасе за спускане и други интересни неща се случват в Гоце Делчев

Една история на Любомир БОТУШАРОВ

Че има много каране в района на Гоце Дел­чев, разбрах още при първото си посещение в Огняново с велоси­пед. Тогава описах и публикувах два марш­рута в най-западната част на Родопите, а през зимата на 2016 г. се за­върнах отново и доба­вих още два. Точно те станаха причина с мен да се свърже Стефан Попов от Гоце Делчев, за да ме информира, че най-интересното по отноше­ние на планинското колоез­дене (или поне за тази част от хората, които обичат по-технични и стръм­ни пътеки надолу), се случва от другата страна, над Гоце Дел­чев – по югозападните склонове на Пирин!

Няма да го увъртам дълго – оказа се, че в града има клуб (все още не­формален, но това е най-ма­ловажната под­робност), който вече се е зах­ванал да прави трасе за спус­кане над града, а освен това карат редовно и по други пъте­ки и маршрути в района. По­вече за клуба и техните на­чинания можете да научите във Facebook на адрес: https://www. facebook.com/Downhill- Freeride-Goce- Delchev- 1611274575787359/. Една от последните но­вости е, че смятат да си оборудват малка рабо­тилница. Показателно е и това, че всичко е започ­нало преди две години като инициатива на 3-4 човека, а в момента чле­новете на клуба вече са около десет и всички ра­ботят здраво за идеята и карат кой колкото може.

Та да се върнем бързо към трасето, тъй като пъ­теките над Гоце Делчев са си там и чакат да бъ­дат карани и описани (с което нямам търпение да се захвана при първа възможност), но трасето е нещото, което е ново и изградено с много труд и желание. За начало ще успокоя всеки любител на реда и законността, че пътеката се изгражда със съгласието и одобре­нието на горското сто­панство в Гоце Делчев, което е от съ­ществено значение с оглед дълго­трайното същест­вуване и поддър­жане на съоръже­нията.

Трасето започва в с. Делчево (до което има нов асфалтов път, т.е. лесно дос­тъпно е с автомобилен транс­порт) и завършва в Гоце Дел­чев. Дължината му е около 3 км. Средната и долната част на практика вече са го­тови за каране, в момента се работи усилено по старта и горната част, където съзи­дателите искат да направят повечко трудни и технични секции. Тепърва трябва да

Районът изобилства и от красиви панорами, така че освен карането, струва си човек да спира и за почивка на някои места.­

Когато го завършат, чле­новете на клуба мислят да си направят по него вътрешно, пробно състезание, което ще има и някаква благотворителна цел. А по-ната­тък… кой знае, ентусиазмът явно е на ниво, така че могат да се очакват още мно­го неща. Бъдещите планове на клуба включват и изгражда­не на пеше­ходна ту­ристическа алея и дру­ги интерес­ни неща.

Всеки, който има път към Гоце Дел­чев, е добре дошъл да проб­ва трасето, а и други марш­рути в района. Ние при първа възможност ще разгледаме отблизо и на две колела тези богатства.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене