ВАС върна делото за касиране на изборите в Сандански

Върховният административен съд върна за повторно разглеждане от нов състав делото за касиране на изборите за кмет на община Сандански. Вотът се проведе на 25 октомври миналата година. Жалбата бе депозирана в Административен съд-Благоевград от лидера на партия „Ред, законност и справедливост“ Яне Янев, който участва в кметската надпревара.

Благоевградските съдии приеха, че изборът на Кирил Котев от ГЕРБ за кмет е действителен и отказаха да касират изборите. На първия тур Янев остана трети, като малко не му достигна до отиде на балотаж.

Установено бе, че има дописвания на лица и неправилно отчетени бюлетини. Но магистратите бяха категорични, че нарушенията са несъществени и не могат да променят резултатите от вота.

Според върховните съдии обаче са допуснати процесуални нарушения. На първо място съдът в Благоевград не конституирал като заинтересована страна кандидата за кмет Андон Тотев, който е получил втори по ред резултат на изборите и отиде на балотажа с настоящия управник Кирил Котев.

Именно по отношение на броя гласове, които са дали основание на ОИК да допусне до втори тур тези двама кандидати е спорът по главния факт, иницииран от жалбоподателя. Поради това Тотев е трябвало да бъде конституиран като заинтересована страна.

Освен това ВАС приема, че благоевградските магистрати незоконосъобразно са ограничили процесуалните права на жалбоподателите да ангажират доказателства в подкрепа на своите доводи до такава степен, че необосновано е даден приоритет само на доказателствата, събрани и представени от административния орган.

Указанията са при повторното гледане на процеса да се провери законосъобразността на дописаните лица в избирателните списъци и да се проверят конкретно посочените при оспорването протоколи от секционните избирателни комисии.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене