Ето я булката от сватбата на годината

Хулуси Акар – началник на генералния щаб на турската армия, кумува на венчавката на малката дъщеря на турския президент Реджеп Ердоган – Сюмейе, която се състоя в събота. Най-висшият военен на Турция бе кум на зетя – Селчук Байрактар. Така за пръв път в историята на турската армия от 1923 г. насам началник на турската армия кумува на сватбено тържество.

Младоженецът Селчук Байрактар ръководи екипа, който конструира безпилотни самолети на въоръжение в турската армия.

Медиите нарекоха венчавката на дъщерята на Ердоган „сватбата на годината“ заради присъствието на над 6000 гости – нещо, което не се е случвало от сватбеното тържество на втория син на Ердоган през 2004 г. Събитието събра политическия елит на страната и много гости от чужбина като босненския лидер Бакир Изетбегович, албанския премиер Еди Рама, пакистанския премиер Наваз Шериф, знатни личности от Катар, Саудитска Арабия и други страни. За гостите бе постлан килим във виненочервен цвят.

Венчавката се състоя в най-големия културен дом на Истанбул – Яхия Кемал Байатлъ, който е с капацитет за 35 000 души.

Младоженците пристигнаха с мерцедес, управляван от жениха, а булката седеше до него. Сватбената кола бе украсена със зюмбюли, които в турската традиция символизират безкрайната любов и привързаност. Младоженката бе с плътно покрита с бяла шамия глава и дълга до земята, богато клоширана бяла рокля с плътна дантела в горната част и дълги ръкави.

Фамилията Ердоган пристигна с хеликоптер, при засилени мерки за сигурност, заради които много пътища бяха блокирани. Ердоган и съпругата му Емине известно време посрещаха гостите на входа, като се ръкуваха с тях, а след това седнаха на първия ред, пише 24 часа.

Реджеп Ердоган и отстраненият премиер Ахмед Давутоглу се разцелуваха – жест, който бе посрещнат с ръкопляскания от присъстващите.

Сватбената церемония започна с прочитане на обща молитва. В продължение 30 минути на големи екрани се прожектира документален филм с кадри от детството на Сюмейе и Селчук и изказвания на техни близки и приятели. 

СНИМКА: В.“ ХЮРИЕТ“

Общо 8 души бяха кумове на двойката. Абдуллах Гюл, Ахмед Давутоглу, председателят на парламента Исмаил Кахраман кумуваха на Сюмейе, а на Селчук освен шефа на генщаба, кумове бяха Бакир Изетбегович, пакистанският премиер и албанският премиер.

Развълнуван, турският президент пожела на новата семейна двойка щастие и дълъг семеен живот: „Когато Сюмейе беше малка, я наричах сърничке моя, зеницата на очите ми. Сега една сърничка си отива от нашето гнездо. Не отвръщайте никога погледите си един от друг, така обичта ви непрекъснато ще се увеличава“‘.

Няколко часа продължи традиционното връчване на скъпоценни дарове на младоженците, стотици гости се наредиха на дълга опашка, за да се ръкуват с младоженците и да им поднесат подаръците, посочва БТА.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене