След години разруха, възраждат турския конак в Мелник

След десетилетия разруха, най-накрая турският конак в Мелник ще бъде ремонтиран и възроден. Една от най-емблематичните старинни сгради в градчето ще бъде възстановена по проект на Община Сандански.

Постройката, която по неофициални данни, е построена през 1821 година, бе оставена на произвола на съдбата от последние управници на Сандански. Сега обаче е изготвен проект за спасяване на паметника на културата.

Проектната документация е изпратена в Солун, тъй като партньор по проекта на Програмата за трансгранично сътрудничество ще бъде гръцката община Софлу.

Заради опасното рушене на уникалната сграда преди няколко години се направи основен ремонт на покрива, който спря течовете. Но конакът остана затворен за туристите, които всеки ден посещават градчето. Съхраняваната в него материална и документална история пък е под реален риск. 

Проектът в частта си, която касае цялостната консервация, реставрация и социализация на конака, е на стойност 1,8 милиона лева. Предвижда се, сградата да бъде превърната в музей за история на Мелник. Акцент ще са етнографията и археологията.

Идеята е да се направят ателиета с иконопис, с местни занаяти, с мелнишка керамика. Посетителите ще могат да изработват керамични изделия на място. Предстои проектът да бъде одобрен и финансиран.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене