Сензационен скандал: „Свидетели на Йехова“ се завърнаха в Гоце Делчев?!

Опасната секта свила гнездо на пъпа на Гоце Делчев, на 30-ина метра от офиса на ВМРО – ул. „Хан Крум“ №14?!Димитър БОРИСОВ

Смятаните за избягали от Гоце Делчев „Свидетели на Йехова“ се оказаха само добре прикрили се. Оказа се, че те са намерили ново място за своите сбирки, кое­то по ирония на съдбата е в центъра. За това аларми­раха хора, живеещи в райо­на на улиците „Бяло море“, „Хан Крум“, Хан Аспарух“ и „Царица Йоанна“, пожелали до един анонимност. Те се обърнаха за помощ към ТОП ПРЕСА като отговорна ме­дия, която неведнъж е пома­гала за решаване на сложни казуси.

Според тях сбирки на сек­тата се провеждат само на около 30-ина метра от офиса на ВМРО в града, организа­цията, което неведнъж обя­ви, че поема кръстоносен поход срещу „свидетелите“ и всички подобни техни събра­тя. Става дума за адреса на ул. „Хан Крум“ 14, под кафе „Сапфир“ в новопостроена­та преди няколко години жилищна сграда. Сбирките на въпросните „вярващи“ се провеждат всяка сряда и много често в неделя, как­то това бе и тази седмица (24.04.2016), когато отново е имало проповед. На тях идвали много роми, бълга­ри и сериозно число гърци като основен проповедник е бил човек в количка, към когото се полагат специални грижи и всички се обръщат с нужното обръщение. Сред идващите имало и стари по­знайници от преди като по­клонници на „Свидетели на Йехова“, което е дава осно­вание на гражданите, стана­ли свидетели на събирания­та. Въпросното помещение е собственост на Димитър Сарандев, който е и построи преди години сградата, на чиято територия има жили­ще и търговски част. Той от дълги години живее в Ан­глия и рядко си идва в ро­дината като по всяка веро­ятност някой негов близък или пълномощник движи неговите дела в България. Според запознати от квар­тала преди време въпросна­та площ е била наета като е сред жителите е бил пуснат слуха, че ще бъде направен цех, но това се оказва в мо­мента невярно. Откриването на новото гнездо на учение­то, според информаторите ни е станало случайно, след като започнали да се съ­бират подозрително мно­го хора и през отворените врати случайно преминали хора видели чинно нареде­ни столове в редици, а не машини, и е устроена като молитвен дом. „Страх ни е от тези хора. Страх ни е за децата ни и за нас самите. Знаем каква зараза е това псевдоучение и какво може да се случи и заради това търсим съдействие. Искаме да се вземат нужните мер­ки, за да не стане прекалено късно. Няма да ги търпим тук и ще подкрепим всяка мярка, за да бъдат изгонени от квартала, от Гоце Делчев и от България. Подобни „уче­ния“ нямат място в нашата страна,“ коментира пред наш представител жител на квартала, пожелал аноним­ност в обобщение на надига­щото се недоволство.

Човек на ТОП ПРЕСА бе на мястото, което бе заклю­чено, а стъклата бяха обле­пени старателно с фолио, за да не се вижда нищо във вътрешността. Това обаче няма да ни откаже да потър­сим истината и да разберем дали въпросните „Свидете­ли на Йехова“ наистина са отново в нашия град.

Припомняме, че въпрос­ното „вероизповедание“ бе особено активно през лято­то на 2014 г., когато техни емисари, сред които доста датчани и холандци налази­ха региона в търсене на по­следователи. Те пълнеха по­щенските кутии с всякакви техни материали и дори на улицата досаждаха на мест­ните жители безпардонно и без никакво притеснение в желанието си да намерят последователи. Тогава те бяха наели офис отново в централната част на града само на няколко метра от входа на Професионална­та гимназия по механиза­ция на селското стопанство „Пейо Яворов“, зад бивша­та Лимонадена фабрика в град. Това предизвика буря от недоволство, протести и подписка, на които действия благовидните на вид сек­танти отвърнаха с агресия. Мъж и жена мисионери ата­куваха едно от местата, къ­дето се събира подписката срещу тяхното присъствие в региона. Те се нахвърлиха върху един от доброволците в кампанията – Ангел Терзи­ев. Двамата, легитимирали се като канадци, демонстри­рали арогантно поведение – крещели и заплашвали с физическа саморазправа, нахвърлили се върху младе­жа и искали да вземат лис­товете от подписката, за да ги скъсат. Това обаче не се случило, а момчето подало веднага жалба за физиче­ско и психическо насилие в РУП – Гоце Делчев и Агенция за защита на детето заради непълнолети­ето си.

Продълже­нието бе, че в самия край на август офисът им осъмна с изпочупени стъкла, обле­пен с надпи­си „Отивайте си!“, „Гоце Делчев каза: Вън на Свидетелите на Йехова“ и др. След този случай пред­ставителите на псевдоуче­нието се изнесоха от града и региона като до скоро нищо не се чуваше за тях, за да се заговори сега отново. С това бе потвърдено опасението, че с напускането им не е преминала опасността те от­ново да се върнат.

Що се отнася до възгледи­те на „Свидетели на Йехова“, то те меко казано са приема­ни за опасни. Всеизвестно е, че последователите на тази идеология отричат кръвоп­реливането, дори и на уми­ращи хора, когато е животоспасяващо. Не признават и военната служба.

Присъствието им в Гоце Делчев буди притеснения. По непо­твърдена информация преди четири години е имало смъртен случай в град Хаджидимово на момче, за което се предполага, че е попад­нало в лапите на сек­тантите. Затова хората настръхват при споме­наването на псевдоу­чението и са готови да не позволят пускането на корени на опасната секта в града.

Това религиозно дви­жение е основано през 1876 г. в САЩ, като се­гашното си име носят от 1931 г. Самоопре­делят се за истински хрис­тияни. Вярванията им се отличават от тези на всички други християнски деноми­нации, въпреки че има от­делни сходства – например, христологичните им възгле­ди са близки до тези на ари­аните. „Свидетелите на Йехо­ва” не признават Троицата, разделението на свещеници и миряни, вярват че Бог се нарича Йехова, а Исус Хрис­тос е Негов син.

Органи­зацията е известна с евангел­ската си проповедна дейност. По нейни дан­ни към 2013 г. по света имат над 7,96 мили­она активни последова­тели.

Ние като отговорна медия ще следим слу­чая и ще ин­формираме гражданите за случва­щото се в нашия град. Всеки има право на своята позиция, включително и хората, на­ели въпросното помещение на „Хан Крум“ 14!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене