Отбелязваме 140 години от Априлското въстание

Днес честваме 140 години от Априлското въстание, което избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица, като и тази година център на тържествата е Панагюрище, съобщава БНР.

Честванията са започнали в 10.00 часа с празнично шествие, съпровождано от духовници, които са пренесли светините на Април от Историческия музей до площад „20 април“.

В 10.30 минути е бил извършен ритуалът по издигането на националното знаме на Република България. Жителите на Панагюрище са поднесли венци и цветя пред мемориала „Априлци“.

В 17.00 часа в подножието на Маньово бърдо над Панагюрище ще започне историческият спектакъл – възстановка „Мъжество и саможертва“, който ще пресъздаде славните и драматични събития от обявяването на въстанието до отбраната на Панагюрище.

Финалът на тържествата ще бъде в 20.30 часа с митинг-заря на площад „20 април“. Официалното слово по повод 140-та годишнина от Априлското въстание ще произнесе председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Честванията, посветени на годишнината от Априлското въстание, започнаха снощи в Клисура с тържествена заря – проверка. Министърът на отбраната Николай Ненчев изтъкна в обръщение към гражданите, че предизвикателствата, пред които се изправят сега България и Европа изискват трудни решения, но те ще бъдат преодолени, като се следва завета на априлци.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене