Отмениха 1 200 лева глоба на мъж от Долно Дряново, изкоренил 6 дървета при направата на горски път

Районен съд – Гоце Делчев отмени наказателно постановление от 29 декември 2015 г. на директора на РДГ-Благоевград като незаконосъобразно в частта, с която на Хамид Мустафов Киневирски от гърменското село Долно Дряново е било наложено административно наказание глоба в размер на 1 200 лева.

От събраните по делото доказателства, магистратите са установили, че на 27 септември 2015 г. в 15:00 часа в местността „Градище“ е направена проверка от двама служители на Регионалната дирекция по горите, при която е констатирано, че в същата местност в землището на село Крушево при направата на път са изкоренени 6 дървета бял бор, като от тях са добити два пространствени кубични метра дърва за огрев.

За нарушението е съставен констативен протокол, след което е възложено на отговарящ за въпросния участък горски стражар от ДГС-Гърмен извършването на по-нататъшна проверка и установяването на извършителя.

При направената допълнителна проверка от горския стражар в местността „Градище“ е бил посочен като нарушител Хамди Киневирски, който е унищожил 6-те дървета бял бор с помощта на верижен багер копач за направата на път. За това деяние Киневирски е санкциониран с глоба от 1 200 лева.

Съдът счита, че при издаването на акта на Киневирски е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което не е възможно да бъде валидирано нито с издаденото наказателно постановление, нито с уточнения в съдебното производство.

В документацията около наложената санкция в настоящия случай се обезмисля както връчването на акта, така и законовата възможност да се дадат обяснения във връзка с установеното нарушение, е заключението на съда в Гоце Делчев по случая.

Решението на магистратите подлежи на обжалване пред Административния съд в Благоевград в 14-дневен срок.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене