Мария Габриел и патриархът на маронитската Антиохия и целия Изток отправиха от Европейския парламент послание за прекратяване на войната в Сирия

Групата на ЕНП посрещна в Европейския парламент Негово Блаженство патриарх кардинал Бешар Бутрос Раи, 77-и патриарх на маронитската Антиохия и целия Изток и кардинал на католическата църква. Неговата визита е продължение на диалога, установен по време на мисията на членове на Групата на ЕНП в Ливан, ръководена от зам.-председателя на групата и ръководител на българската делегация в нея Мария Габриел.

 

Като зам.-председател на най-голямата парламентарна група по въпросите на Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка, Мария Габриел благодари на патриарх кардинал Раи за честта да сподели с групата християнските ценности за мир и стабилност, които са в основата на ЕНП. Именно тези ценности са дали стимул на бащите основатели на ЕС да изградят един съюз на взаимно разбирателство.

 

Откривайки дискусията тя наблегна, че ЕНП изключително много държи на Ливан и оценява неговата положителна роля като модел на съжителство между различни религии и култури в Близкия Изток. Така Ливан се превръща в ключов фактор за стабилността в региона, отстоявайки мястото на християнските ценности в търсенето на устойчив мир и стабилност.

 

Бешар Бутрос Раи насърчи семейството на ЕНП да продължава да отстоява тези ценности и ги поставя на преден план в дневния ред на ЕС. Той отправи силно послание за слагане край на войната в Сирия, за да могат разселените лица да се върнат в собствените си страни и по родните си места. По отношение на християните и Европа  наблегна колко е важно да има диалог с умерения ислям и взаимно уважение, без да се търси конфликт между религиите. Силен сигнал отправи и за даване на перспектива за хората, които бягат от войни, защото противното означава да се даде свободно поле на терористите, които се възползват от безизходицата, мизерията и несигурността.

 

Обсъдените въпроси в рамките на задълбочената и обогатяваща дискусия поставиха на дневен ред търсенето на мир за Близкия Изток, базирано на ценностите за взаимно уважение към достойнството на човека. Освен срещата с Групата на ЕНП и с високопоставени политически фигури, визитата на патриарх кардинала в Европейския парламент включваше и участие във форум на високо ниво относно последиците за християните от конфликтите в Близкия Изток.

 

 

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене