ЕКСКЛУЗИВНО: Напрежение в ГЕРБ – Гърмен, активисти се хванаха за гушите

Активистите на ГЕРБ в Гърмен се хванаха за гушите, след като в петък отчетно-изборната конференция за избор на председател на местната организация бе провалена. Процедурни нарушения на събранието принудиха областният лидер на партията Даниела Савеклиева да вземе решение за насрочване на нова дата, за да може дотогава да се успокоят страстите.

Малко вероятно е обаче това да се случи, тъй като разделението на местния актив става все по-голямо и изглежда, че томахавките трудно ще бъдат заровени.

Провалената петъчна конференция показа ясно враждуващите лагери. Всъщност, съвсем обичайно, и тук причината за това противоборство е кой да оглави организацията на ГЕРБ в размирната община, която стана известна с протестите срещу ромските беззаконния. Година и половина партията тук временно се ръководи от Верхат Ислямов от село Дебрен. Срещу него, Асим Адемов и Сейхан Ахмедов, които са членове на общинското ръководство, има недоволство. Обвиненията са, че тримата кадруват в региона, взимат еднолични решения и не се съобразяват с мнението на останалите от актива на партията. За да запазят досегашния си комфорт, с апаратни трикове се опитвали да наложат избора на Верхат Ислямов за лидер на партията.

Подобно нещо се случило и на отчетно-изборното събрание на 22 април, на което присъствали 70 делегати.

„Тримата си позволиха да не се съобразят с решението на Изпълнителната комисия, според което конференцията трябваше да се проведе с всички активисти на ГЕРБ в Гърмен. Вместо това, те се опитаха да наложат провеждане на събранието на квотен принцип, за да контролират избора на нов председател“, разказаха недоволни гербаджии. Те са категорични, че ако и на следващото общинско събрание бъдат приложени апаратни хватки, ще поискат оставките на Асим Адемов, Верхат Ислямов и Сейхан Ахмедов, както и че 100 активисти ще хвърлят партийните си книжки и ще напуснат ГЕРБ.

Според недоволни ативисти, тримата от общинското ръководство си позволили да заплашват хора, назначени на държавни служби, че ще бъдат уволнени, ако се явят на въпросното събрание.

„Няма как да коментирам анонимни уволнения. Подобно поведение ми е абсолютно чуждо. Аз самият съм бил уволняван и знам колко е неприятно. Затова не бих си позволил да причинявам на хората подобно нещо. Твърденията за заплахи от моя страна са абсолютно безпочвени“, увери за ИлинденПрес Асим Адемов.

Той призна, че има напрежение в местната структура, но подчерта, че с диалог всички различия могат да бъдат преодоляни. Адемов отхвърли и обвиненето за еднолични решения и припомни, че от година и половина, всеки петък общинското ръководство в Гърмен се събира на събрание, но недоволните никога не идвали. „Те не идват на тези съвети, а после се оплакват, че не участват във взимането на решения“, допълни Адемов.

Така или иначе напрежението в партията на Бойко Борисов в Гърмен остава. На въпроса „Кой трябва да е новият лидер на партията в общината?“ отговор, засега, никой не дава. Ясно е, че част от актива не подкрепя Верхат Ислямов. Мотивите са, че той не е обединител и трудно би туширал враждата в самата организация. От другата страна са онези, които твърдят, че Ислямов вече има опит в местната политика, самият той е бил кандидат-кмет на общината и може да сплоти местните структури.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене