Защо Владимир Москов не беше случаен кандидат-кмет?

Продължение от миналия брой на вестник „Градът“

НАШИЯТ АВТОР ГЕОРГИ МАВРОДИЕВ НАПРАВИ ПЪЛНА ДИСЕКЦИЯ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА КМЕТА ВЛАДИМИР МОСКОВ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ!

 

 

 

 

 

Георги МАВРОДИЕВ
(Продължение
от миналия брой!)
– Прогонване на сериозните западни инвеститори заради исканите високи комисионни и окупиране на икономиката на общината от червените специалисти;
– Младежите и спорта оставени на произвола на съдбата;
– Демагогия и голи обещания с гарнитура от страх, водещи към общини със затихващи функции;
Граждани на община Гоце Делчев, така беше до сега, така ще бъде и занапред. Граждани, помислете за своето бъдеще и за това на децата и внуците си. Гласувайте!
Документът на СДС е цитиран с малки съкращения. Гражданите на общината от дистанцията на времето, което измина от тогава, могат да преценят дали това, което е писано в този документ, е истина. Това е една лъжа, подсилена с омраза и завист към опонента и въпреки тяхната констатация, градът и селата на общината се развиват успешно. Апокалипсис не се случи! Пази, Боже!
Това даде на кмета Москов възможност, заедно с Общинския съвет на БСП, да водят спокойно и уверено предизборната кампания срещу в срещите си с избирателите на събрания, без да влизат в конфронтация с политическите опоненти от другите политически партии.
Москов представи на обсъждане своята предизборна програма за втория мандат 1999-2003 г. Още в началото на т.нар. демократически процес в българското общество настъпи бързо разслоение. Обществото се раздели на много на брой бедни и малко на брой много богати хора, които при масовата приватизация, по различни начини разграбиха голяма част от обществената собственост, сградена от цялото общество при социализма.
На основата на това разслоение на обществото се появиха много политически партии, изразяващи интересите на различни групи от населението. Появи се многопартийна политическа система на управление, което е една от съществените черти на демократическата система на управление. Възкръснаха старите буржоазни партии отпреди 9. ХI.1944 г. Появиха се крайно десни, десни, десноцентристки, либералноцентристки в дясното политическо пространство. Роиха се от БСП много леви партии и лъжелеви в лявото политическо пространство.
Представители на тези партии се появиха и сред обществото на община Гоце Делчев. На местните избори за кмет – октомври 1999 г., се кандидатираха много кандидат-кметове от различни партии и граждански сдружения:
Тодор Иванов Гюров – представен от либералнодемократическата алтернатива;
Георги Николов Мегданов – представен от СДС в коалиция с партиите, влизащи в СДС (Обединение на демократическите сили), 7 партии на брой, сред които е Народен съюз, БЗНС, ВМРО, Движението на обединените монархисти, Дружеството за развитие и просперитет на община Гоце Делчев.
Фидош Камбуров – представен от ДПС
Нахид Джевджет Зия – представен от другото ДПС, което влиза в коалиция с Аграрната партия на Тадаръков.
Владимир Кръстев Москов – представен от БСП с подкрепата на БББ и едно от четирите БЗНС „Александър Стамболийски“.
Лиляна Крумова Кочева (по баща Ралева) – представена от Евролевицата.
Обещанието на партиите за толерантна, почтена предизборна кампания не се спази. Примитивният антикомунизъм стана отново рецепта за успех в изборите на десните политически сили.
Москов и неговият екип бе обвиняван в некомпетентност и в корупция. Председателите на СДС и ОДС се заканваха, че няма да позволят, пред очите на всички, шепа хора да продължават да ограбват и съсипват града. „Ние всички заедно да дадем отпор и спрем фалита на града!“ И още каква ли не помия се изливаше срещу Москов, екипа му, БСП и нейните кандидат-съветници.
Въпреки тази злостна предизборна кампания, Москов на първия тур спечели 43% срещу 27% за Георги Мегданов. На втория тур, при балотажа, Москов спечели 53,6% от гласувалите избиратели. Или Москов получава 7 596 гласа, а опонентът му от СДС Георги Мегданов получава 6 563, при положение, че той призова останалите кандидат-кметове да го подкрепят. От града само в една секция (20-та) Мегданов води само с един глас, а останалите са гласували за Москов и той води срещу Мегданов.

С тази убедителна победа Москов поема за втори мандат управлението на Община Гоце Делчев (1999-2003 г.)
Д-р Георги Мегданов в предизборната борба за кметския стол беше напорист и сигурен в победата, но реалността беше друга.
След този неуспех на СДС и коалицията ОДС, СДС и ОДС загубват и парламентарните избори и паднаха от властта от една нова дясноцентристка партия НДСВ. Тази партия е създадена от бившия цар на България Симеон Борисов Кобургготски (Симеон II), която създаде коалиционно правителство с ДПС и пое управлението на България.
Коалицията ОДС се разпадна на много отделни партии. От СДС се роиха още партии – ДСБ, ССД и др. От тук нататък започна упадъка на СДС и губене на престижа и влиянието си сред населението. Появиха се още политически партии в дясното и лявото пространство. Борбата за власт се превърна в лична кауза. Доста много партийни деятели напускат БСП и образуват дребни, слаби, лъжливи леви партии. Ренегати е имало, има и ще ги има и в бъдеще. Децата и внуците на бившата партийна номенклатура еволюираха и се заеха да изграждат някакво ново според тях капиталистическо общество. Тези ренегати от БСП от верни изразители на научния комунизъм, станаха верни представители на научния антикомунизъм, яростни отрицатели на социалистическия и продължават да ползват благата, създадени от тогава.
Такава е днешната обществена действителност. В момента в България има над 400 партии и в бъдеще сигурно ще се създават още. Такава е действителността – колкото глави, толкова капитани, готови да управляват България, не в неин интерес, а в своя полза.
На предизборната кампания за местна власт през октомври 2003 г. кметът Москов отчете следните резултати, постигнати през втория мандат 1999-2003 г.:
Благоустроени са 17 улици в града и селата на общината;
Не е допуснато закриване на училища и детски градини;
За децата с интелектуални и физически затруднения е изграден уютен дом;
През 2001 г. е създаден общински фонд за подпомагане на лица в затруднено положение. На 400 жители в града и селата е предоставена парична помощ;
Извършен е ремонт на 7 от 11-те отделения в общинската болница „И. Скендеров“.
За благоустрояването на гр. Гоце Делчев по проект „Красива България“ са били вложени над 700 000 лева;
За нова канализация и подмяна на водопроводната мрежа са били осигурени допълнително 600 000 лева;
Подпомогнато е за построяването на немската клиника, съдебната палата, ГКПП „Илинден“;
Всичко, което е постигнато, е плод на доверието и подкрепата, която са дали на Москов хората. Тези постигнати успехи дават отново основание Владимир Москов да поиска доверието на населението да управлява общината през 2003-2007 г.
На изборите през октомври 2003 г. се кандидатират за кмет 7 човека от различни партии и граждански сдружения:
Илия Георгиев Бельов – представен от партия „Национално сдружение – БЗНС“;
Мустафа Юсуфов Велиша от ДПС;
Ерол Недимов Муртазов от „Партия на българските жени“;
Цветан Владимиров Селмединов – независим;
Георги Иванов Стоев от Коалиция Община за всички;
Владимир Кръстев Мостов от БСП;
Д-р Димитър Иванов Канелов – независим;
Владимир Москов в своята предизборна програма заяви, че предстои:
– Преасфалтиране на пътя Гоце Делчев – Разлог, за което има спечелен проект и са осигурени вече 24 млн. лева
– Изграждане на общинския машинен парк в бившата казарма за 16 трактора, 2 багера, 10 ремаркета и друга техника в помощ на земеделието;
– Предстои пуск на Пречиствателната станция за питейна вода;
– Обновяване на уличното осветление в Гоце Делчев и основен ремонт на Второ основно училище „Гоце Делчев“, ремонт на водопроводната мрежа и асфалтиране на 17 улици;
– Прокарване на допълнителен водопровод за с. Мосомище. Подобряване канализацията на с. Корница и с. Брезница;
– Намаляване на безработицата в общината на 8%.
На изборите за кмет през октомври 2003 г. на първи тур са гласували, както следва:
За Илия Бельов – 77 човека;
За Мустафа Велиша – 3 487 човека;
За Ерол Муртазов – 91 човека;
За Цветан Селмединов – 1 295 човека;
За д-р Димитър Канелов – 2 070 човека;
За Георги Стоев – 1 460 човека;
За Владимир Москов – 4 763 човека.
На балотаж отиват Москов и Велиша. Резултатите са:
За Владимир Москов са гласували 10 613 човека, а за Мустафа Велиша – 3 130 човека.
Владимир Москов печели победа над Мустафа Велиша и започва трети мандат на управление като кмет на община Гоце Делчев.
Кметът и неговият екип започват веднага реализация на предизборната програма за превръщането на града и общината в място за добър живот и работа на хората.
На изборите през октомври 2003 г. са кандидатствали за 29 места в общинския съвет над 200 кандидат-съветници. За първи път имаме и отделни лица за независими съветници от инициативни комитети. Независим съветник става Ангел Гераксиев.
(Продължава в следващия брой!)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене