Благоевград отбелязва 165 години от рождението на Георги Измирлиев

С полагане на венци и цветя благоевградската общественост ще отбележи 165 години от рождението на революционера Георги Измирлиев. Ритуалът, който е организиран от Община Благоевград, ще се състои от 11.00 часа на 21 април пред бюст-паметника на революционера на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград.

Георги Измирлиев е роден на 21 април през 1851 г. в Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова. В родния дом той получава първите си уроци по човешка справедливост, се учи на родолюбие и патриотизъм. Така постепенно той формира в себе си неистов стремеж за свобода на Отечеството.

Голямото желание на Георги Измирлиев-Македончето да се сражава с оръжие в ръка срещу вековния поробител не се осъществява. На 28 май 1876 година, поради предателство Георги Измирлиев е арестуван и хвърлен в Търновския затвор. Думите, изречени от революционера пред бесилото, което той сам слага на врата си: „Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството”, остават като негов призив и до днес.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене