Благоевградски санитар, уличен за фалшиви здравни удостоверения за шофьорски книжки, отстранен от работа

51-годишният санитар Стойчо Асенов от Благоевград е обвинен за съставяне на фалшиви медицински удостоверения при издаване на . След няколкомесечно разследване Районна прокуратура – Благоевград го уличи в 3 престъпления – че самоволно е съставял документи, които се изготвят от длъжностни лица, че е ползвал удостоверенията и че е упражнявал професия и занаят, без да има правоспособност.

Санитарят, който е работил в поликлиниката, е отстранен от работа със съдебно определение от 1 април, което влезе в сила от вчера. Наблюдаващият прокурор му е наложил парична гаранция от 1000 лв., която съдът е намалил на 500 лв. Стойчо Асенов е закован за 18 фалшиви удостоверения, които уж били изготвени от различни лекари. Престъпната комбинация е действала в периода 2014-2015 г. Санитарят съставял медицинските документи под носа и от името на лекари специалисти – очен, УНГ, невролог, хирург и психиатър, като имитирал подписите и ги подпечатвал с действителни печати, до които имал достъп. След това ги давал на кандидат-шофьорите срещу определена сума. При първоначално издаване на свидетелство за управление на МПС се изисквало и удостоверение за завършен курс за първична долекарска помощ от БЧК.

В Районна прокуратура – Благоевград са образувани над 60 досъдебни производства и срещу лицата, които са се ползвали от неистинските здравни удостоверения и са ги представили пред служител от Пътна полиция – Благоевград, за да им послужат при издаване на шофьорски книжки.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене