ДУПНИЧАНКА ПРЕВЪРНА ДОМА И СЪРЦЕТО СИ В СПАСИТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЗА БЕЗДОМНИ КУЧЕТА – ПО-ЕФЕКТИВЕН ОТ ВСЕКИ ПРИЮТ

Без имеКостадин МАРКОВ
И три минути в компанията на Снежана Банева са ти предостатъчни, за да разбереш, че няма кой знае какъв смисъл от природо- еко- и прочие организации, че няма никакъв, наистина никакъв смисъл от приказване. Има смисъл от това да си там, на бойното поле, и да правиш това, което трябва. А това, което трябва, е всеки да даде своята частичка в решаването на проблема – дали с изоставени деца, дали с хора с увреждания, дали с бедни, дали с кучета, дали с котки…
Ти не си човек. Ти не си човек. Ти си… Ти си… Ти си
БОГИНЯТА НА КУЧЕТАТА,
това й казват три разплакани и разстроени деца, когато я виждат да спасява премазано от влака куче зад улица „Крайречна” в Дупница.
Снежи е превърнала сърцето и дома си в спасителен център за бездомничета, приобщила е към каузата приятели, така че заедно са по-ефективни от всеки приют на издръжка за хиляди и хиляди левове.
Опитвала се е да създаде организация, но така и не намира достатъчно сериозни хора.
„Никой не се съгласяваше да приеме дори едно куче, а само на мен звъняха да ги прибирам, да ги лекувам…”
През 2013 г. Снежи се запознава с Цвети Карастоянова и оттогава са неразделни. През 2014 г. се запознава и с Галина Симеонова. Трите се събират, но не в организация, а с приятелство – хора, които не само обичат животните, но и не пестят усилия и средства.
Не знае точно колко са спасените от нея кучета, защото в първите години не ги брои, не е осъзнавала колко огромен и безкраен е този проблем.
Само от края на 2014 г. 250 кучета са прибрани и лекувани от нея, а впоследствие – осиновени щастливо.
Да, щастливо, защото от попечителството на Снежи кучетата излизат не на случаен принцип и не на всяка цена – „нашите кучета са за диван, достатъчно са страдали”. Задължително е след това новите семейства да поддържат връзка със Снежи и да дават актуални снимки и информация за кучовците.
НАЙ-ЧЕСТО ТРЯБВАТ ПРИЕМНИ ДОМОВЕ/ДВОРОВЕ ЗА БЕБЕТА.
Помощ често трябва за приемни домове, т. е. дворове. В приемните домове кучетата се задържат до намирането на стопани, но храната, обезпаразитяването и другите разходи се поемат от Снежи и приятелите й. „Разбира се, няма да откажа помощ и от хората, които приютяват наши кучета, но никога не го искам. Това е тяхна воля”, казва Снежи. Тя винаги поема тежките случаи.
В момента „Богинята на кучетата“ работи като преводач и покрива 90% от разходите сама.
А любовта и решителността, с които нахлува във ветеринарните кабинети, така впечатляват лекарите, че често те не вземат пари за труда си, а само за консумативите.
Работила е с почти всички ветеринари в Дупница, но вече са екип с д-р Георги Бандеров. „Той не само помага на бездомните животни, но вече е и мой голям приятел. Никога не ми е отказал, а съм го притеснявала по всяко време на денонощието със спешни случаи или за съвет. Най-тежките случаи транспортираме в клиника „Дуовет” в Благоевград. Там има железен мъжки колектив от професионалисти. Много са ми помагали. Единствено там съм чула ветеринари да наричат животните с прекрасни думи „хайде, мила”, „всичко ще се оправи, моето момче”. В тази клиника са спасявали кучета, които буквално са били на кайма. Един ден просто ми казаха: „ти помагаш и ние ще ти помагаме”. Изключително много уважавам ветеринарите от „Дуовет” и съм им безкрайно благодарна”, казва Снежи.
Има даже случаи, в които хора търсят домашен любимец, описвайки го по един начин, но, разглеждайки снимките, избират и осиновяват напълно различно от първоначалното им желание куче.
„Но за всяко куче има семейство, а за всяко семейство – куче. Опитомили сме ги, отнели сме им инстинктите, направили сме ги зависими от нас, затова им дължим грижа. Те са най-верните животни, най-милите и най-обичащите, най-добрите ни приятели, благодарни са, дават ни безгранична вярност и любов. Ако им върнем само малко от любовта, която ни дават, ще решим проблема с бездомните животни без смърт, без насилие, без излишни спорове”, категорична е Снежи и ние й вярваме.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене