Четири села остават блокирани заради свлачището край Пелатиково (СНИМКИ)

Четири села в община Невестино остават блокирани заради огромното свлачище край Пелатиково, което се активира през март заради поройните дъждове.

Пътят до населените места се разчиства, но районът продължава да е в бедствено положение.

В края на март областният управител на Кюстендил Виктор Янев свика по спешност кризисния щаб.

По данни на кмета на Невестино Димитър Стаменков, свлачището в местността „Бальо“, в землището на село Пелатиково, се простира на около 45 декара.

Още тогава Стаменков предупреди, че техниката, с която разполага община Невестино и която е заложена в плана за действия при бедствени ситуации е недостатъчна за справяне с огромната площ, която е поддала заради обилните дъждове в началото на пролетта.

Със заповед на Виктор Янев комисия започна обследване на засегнатия район, като бяха набелязани и конкретни мерки за овладяване на кризисната ситуация.

Областният областният управител отправи молба и към „Геозащита“ ЕООД – Перник да изпрати на място свои специалисти за компетентна намеса и изготвяне на становище за геозащитна дейност.

Привлечени са и частите на Единната спасителна система, включена в Областния план за защита при бедствия, за да бъде осигурена проходимостта на засегнатия пътен участък от републиканската пътна мрежа.

Компроментираното трасе е на 14-и километър от третокласния път Пелатиково – Рашка Гращица. Затруднен е достъпът до селата Длъхчево-Сабляр, Смоличано, Страдалово и Раково.

Обходният маршрут е през село Ваксево.

През април миналата година в Пелатиково отново бе обявено бедствено положение заради свлачището, като отново бе прекъснат пътят до Смоличано.

Заради свличане на голямо количество земна маса е затворен за всички превозни средства и пътят между кюстендилските села Ново село и Слокошица. До разчистването на участъка движението ще се осъществява по стария път през язовира.

АВТОР: INFOMREJA.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене