Свържете се с нас

Интервюта

Легендата Васил Пиргов ексклузивно пред Топ Преса: Музиката ми даде всичко в живота!

Публикувано

на

Веселин СТАМЕНОВВеселин Стаменов


садРоден съм на 13 май в село Нова Лов­ча. Завършил съм ПГ „Яне Сандански” през 1976-та година, ВНВУ „Васил Левски” през 1980-та, а през 1992-ра година завърших НСА със специалност треньор по футбол.

– Здравейте, г-н Пиргов! Благодарим, че приехте поканата за интервю във вестник Топ Преса, нека за­почнем това интервю нес­тандартно. Кои са първите спомени, които изплуват в съзнанието ви, щом чуете думичките „роден край“?

– Роден край. Веднага изплуват в спомените ми разказите на моя дядо Ва­сил как са бягали, защото границата оставя село Ста­ра Ловча в територията на Гърция. Спомням си колко много мъка и сълзи има­ше у хората като напускаха домовете си. Никога няма да забравя годините, през които учих и работих в град Гоце Делчев и как плаках на 24-ти май 1976-та година на прощаване с гимназията и любимия ми тромпет.

– Казват, че хората, зани­маващи се с музика, имат ми­сия. Как­ва е Ва­шата мисия?

– Като офицер в по­деление 28390, су­трин, когато изкарвах танковете за пла­нинското стрелбище, виждах усмивките на хората, които бърза­ха за работа в заво­дите и радостта им вечер, когато пеех в заведенията. Още от малък пеех и свирех на акордеон. Музика­та ми даде всичко в живота. Какво по-го­лямо щастие от това да пееш пред мно­го хора, да виждаш кръшни хора и усмихната публика. В заведенията, без значение е поводът, искри­те в очите на хората, които искрено ти благодарят са много по-важни и когато ме видят отново, с усмивка си спомнят за радостните ми­гове. Моята мисия не само в музиката, а в живота е да помагам и да радвам хора­та. Музиката ми даде много, а и очаквам още. Запознах се с много хора, имам не­вероятни приятели, с които взаимно си помагаме. Имам и много „приятели”, които ме предадоха през годините, но аз съм им простил.

– Музиката из­пълни ли някоя от вашите мечти? Какво ви даде и какво ви взе? А спортът и армия­та?

– Армията ми даде много. Нау­чих много неща и винаги съм бил от водещите офице­ри. Нищо за себе си няма да кажа, нека другите говорят. Гордея се, че бях съдия, а също така и треньор на ФК „Гоце Делчев”, на­бор 1983-та юноши старша възраст. Станахме шампиони на ре­гионална група Благоевград с отбора, като все още няма подобни случаи в детската формация на Пирин.

– Успоредно с развитието на талантите си, знаем, че се занимавате и с частен бизнес. Нужно ли е един човек на музиката да прави и бизнес, явно в България все още музикант къща не храни?

– В момента работя в МО, централно военно окръжие, като старши експерт в офи­са на военен отчет, райони Люлин и Банкя. Частен биз­нес нямам, като се изключи това, че през свободното си време пея на празници.

– Ваши приятели са едни от най-авторитетните име­на от българския фолклор. Разкажете ни повече за тях, интересни истории, свърза­ни с тях! Какво е за Вас при­ятелството?

– Тук мога да разказвам много. Големи имена в музиката като Николина Чакърдъкова, Боряна Кар­пузова, Боби Шапков, Иван Дяков, Володя Стоянов, ор­кестър „Щуро Маке” и много други са мои приятели. Ис­кам да изразя голямата си благодарност към Николай Кръстилов за издаването на двата ми албума.

– Подготвяте ли някои нови проекти и какво да оч­акваме от вас в бъдеще?

– Каквото и да разкажа ще бъде малко. По моя ини­циатива се проведе бла­готворителен концерт за набиране на средства за мой колега, болен от рак. В него взеха участие Нико­лина, Боби и Боряна. Те не само са ми приятели, те са великолепни изпълнители, а също така и много благо­родни. Благодаря ви, прия­тели. Дълбок поклон пред вас.

Моят девиз: „Миналото не можем да променим, но бъ­дещето си да.”

– Благодаря!

коментара

Реклама
loading...

ВМРО

Ангел Джамбазки: Благоевградчани и жителите на кв. „Струмско“ показаха, че  пазят българския дух жив!

Публикувано

на

В Благоевград в кв. „Струмско“ се проведе грандиозен фолклорен празник – да се хванем на хорото. На концертът Илия Луков изпя едни от най-обичаните български песни, а пък танцова формация „Мездра“ водеха най-дългото хоро.

 Това е една родолюбива инициатива, която е продиктувана от стремежа да възродим народните традиции, фолклор и бит. На събитието взеха участие и 11 самодейни състава от Благоевград, които лично бяха наградени от евродепутата Ангел Джамбазки, който призова мнозинството да помним и пазим корените си, да обичаме фолклора си, и чрез него да пазим българщината.

 На т.нар. най-дълго хоро присъстваха над 1000 човека. Евродепутатът Ангел Джамбазки се обърна към всички присъстващи със следните думи:

 Уважаеми граждани на Благоевград,

 Благодаря Ви, че сте избрали да се съберете тук, за да си спомним кои сме ние българите. Точно в Благоевград – сърцето на Пиринска Македония, където живеят най-коравите българи. Когато говорим за Македония нека си кажем още едно нещо. За нас българите, Македония никога няма да бъде нито Северна, нито Южна, нито Горна, нито Долна. Тя винаги ще бъде една – братска и българска земя.


Ангел Джамбазки – Евродепутат и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение и Методи Байрактарски – Медиен мениджър и зам.-председател на редакционния съвет на Топ Преса…

 След концерта се срещам с Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки, с който сме приятели от доста време, но етикета изисква да си говорим на Вие!

 Г-н Джамбазки, срещнахте се с хората то благоевградският квартал Струмско, как ви се сториха струмчани?

– За мен винаги е радост да дойда в Благоевград, тъй като този град е крепост на ВМРО и българщината. Връзката с хората от Пиринска Македония е изключително важна, както за мен, така и за моята организация, поради тази причина още в началото на мандата първата приемна, която открих беше тук. За пореден път благоевградчани и жителите на кв. Струмско показаха, че  пазят българския дух жив. Защото именно чрез песните, танците и традициите си сме запазили националната си идентичност.

Аз благодаря, че подарихте този празник на хората от моя роден квартал, бихте ли продължили с подобни инициативи?

– Разбира се. Отново искам да подчертая колко важни са българските традиции за мен. Това ни държи живи. В момента се наблюдава и едно своеобразно възраждане на интереса към традиционната българска фолклорна музика. Виждаме колко много фестивали на народната носия и българските обичаи има. Това е начинът да запазим своите обичаи в модерния свят. Аз винаги ще подкрепям инициативи, които си поставят за цел да съхраняват българското.

От сцената казахте, че тук в югозапада хората са най-корави от коравите българи.

– Хората от Пиринския край са доказали себе си като добри българи, родолюбци и бойци за българщината. От този край са тръгвали войводите към поробените земи на българското землище на запад и на юг от Пирин планина. Македония е и люлката на българското Възраждане. Но в крайна сметка не трябва да се делим. Всеки регион в България има с какво да се похвали. Въпреки, че трябва да се гордеем с родния си край, всички сме българи, всички сме един народ.

Много харесвам ВМРО заради твърдата позиция срещу социалния паразитизъм, как си представяте по-нататъшните мерки?

– ВМРО е първата и единствена организация, която представи цялостна завършена концепция за решаване на проблема с циганските несоциализирани групи. Време е държавата да престане с двойните стандарти по отношение на своите граждани. Циганите имат един своего рода статут на привилегирована общност, която поради електоралното си влияние може да си позволи да потъпква законите в страната. Проблем са и т.нар. „мерки за интеграция на ромите“. Голяма част от НПО-тата в страната задълбочиха проблема…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

 

коментара

Продължете с четенето

Интервюта

Велислава Апостолова: Правото и журналистиката вървят ръка за ръка

Публикувано

на

„Свърши се… Официално: Магистър по Право (Второ висше) !!!

 Написа в личният си профил във Facebook г-ца Апостолова и ние решихме да я поканим в рубриката ни „Лица От Югозапада“

Разкажете малко за себе си.

 – На 28 години съм , от Благоевград. Завърших наскоро второто си висше образование – магистър по Право в Югозападния университет „Неофит Рилски“. В същия университет завърших бакалавър по Публична администрация.

 Кой учител повлия най- много за развитието ви като личност?

– Мисля, че съществена роля в израстването ми и личностното ми развитие изигра моята класна и учителка по български език и литература от Националната хуманитарна гимназия „Св.св.Кирил и Методий“ Илонка Белева. На нея дължа главно високото ниво на езикова култура, което се стремя да поддържам ежедневно в работата си на репортер. Не мога да не спомена и приноса на директорката на гимназията Севда Марковска, която ми беше учителка по немски. От нея съм получила не само знания по езика, но и житейски уроци.

Защо избрахте да се занимавате с медии във време в което България е на 111- то място по свобода на словото ?

– Работя в информационна агенция „Благоевград нюз“. Избрах да се занимавам с медии, тъй като в днешния свят когато всичко е на показ в социалните мрежи , и все по- трудно се различава истинската от фалшивата новина, е необходимо да има млади и будни хора, които да се стремят да представят истината пред обществото, колкото и нелицеприятна да е тя. Това, че сме на последните места по свобода на словото, според мен е моментна снимка на медийната среда, която рано или късно ще се промени. Затова се изискват ежедневни усилия , не само на репортерите, но и на обществото , чиято подкрепа към разследващата журналистика е много важна.

Къде пресечната точка между правото и журналистиката?

– Правото и журналистиката вървят ръка за ръка в известна степен. Познаването на законите улеснява работата ми на журналист. Всеки човек трябва да си знае правата и задълженията и от тук произтича ролята на репортера, който е призван да устоява обществения интерес и се стреми да е в полза на хората.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ