Кметът на Банско Г. Икономов подписа договор за изграждане допълнително водоснабдяване

Кметът на община Банско, Георги Икономов, подписа договор за изграждането на първи етап от допълнително водоснабдяване на града. Договорът е на стойност 1 128 997 лева без ДДС и ще се изпълнява от ДЗЗД „Караманица 2015”.

За срок от четири месеца ще бъде изграден довеждащ водопровод за допълнително водоподаване от местността „Караманица” до местността „Усипа”. Средствата са осигурени целево съгласно споразумение между Община Банско и МРРБ, като новото водоснабдяване ще се изгражда на етапи.

„С МРРБ имаме подписани споразумения на обща стойност 2 800 000 лева, с които министерството финансира целево изграждането на допълнителното водоснабдяване. Разрастването на града през последните 10 години ни постави пред редица предизвикателства, сред които и необходимостта от осигуряването на допълнително питейна вода. Това ни накара на направим проучвания за нови водохващания, като местността „Караманица” се оказа най-подходящото място за това.

Работим по проекта вече повече от 2 години, като факта, че местността е част от Национален парк „Пирин” и специалните режими, действащи на неговата територия, забави процеса. Подписаният договор е първия етап от изграждането на новото водохващане, като се надявам в края на настоящия ми мандат той вече да бъде част от водоснабдителната мрежа на Банско. Търсим също източници на финансиране на нов довеждащ водопровод за град Добринище.

През миналата година реализирахме проект за разделно водоподаване на селата Места и Филипово, с който да се подобри доставката на питейна вода в горещите летни месеци” коментира кмета Икономов след подписването.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене