Орешарски свиква Съвета по сигурността заради ситуацията в Украйна

Орешарски

Министър-председателят Пламен Орешарски свиква Съвета по сигурността към Министерски съвет от 17:00 часа, съобщиха от пресцентъра на институцията Темата е ситуацията в Украйна.

Целта на заседанието е изработването на единна позиция на България предвид насрочения в четвъртък извънреден Европейки съвет, на който държавните и правителствени ръководители ще обсъдят случващото се в Украйна.

Вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че заплахите за България, свързани със ситуацията в Украйна, са основно икономически

„Заплахите, произтичащи от ситуацията в Украйна, са свързани основно с нарушения в доставките на природен газ. Всички останали възможни рискове в момента са или с минимална степен на вреда за националната ни сигурност, или със сравнително ниска степен на вероятност. Евентуална миграционна вълна може да ни постави пред изпитание, както и рисковете, свързани с икономически интереси на България и на български юридически и физически лица. Тъй като Украйна е разположена на ключово географско място и оттам минава съществена част от трафика  от североизток, съществуват възможности от затруднени, включително и за доставка на някои стратегически суровини, сред които е и ядреното гориво. Това са преки заплахи за страната, но има и косвени, тъй като трайна дестабилизация на региона би довела до много други косвени ефекти върху страната ни“, каза Йовчев.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене