Майки от Перник на бунт, спират им парите за отглеждане на деца с увреждания

Протести на майки на деца с увреждания от Община Перник. Жените остават без доходи, защото програмата, по която те са лични асистенти на децата си, е приключила.

Програмата приключила в края на февруари. Нова програма ще има, обещават от Община Перник. Тя обаче ще стартира през юни. Как ще се справят майките през тези три месеца без да получават доходи?

„През тези три месеца ние оставаме без доходи. А всяко едно дете е с различни потребности. Едно се нуждае от специална храна, друго се нуждае от рехабилитация. Всяко едно дете изисква много разходи. Обяснете ми как ще живеем ние без доходи?”, попита една от потърпевшите майки, които остават без средства за три месеца.

От Община Перник уверяват, че всики майки ще могат да кандидатстват по новия проект. Освен по него, те ще могат да се включат и по други програми към дирекциите „Социално подпомагане”, съобщава Нова ТВ.

Искаме старата програма и сигурност, категорични бяха събралите се майки, които се изправиха очи в очи с хората от общината, които отговарят за социалните програми. И поискаха ясни отговори.

„Това е геноцид за нашите деца. Моето дете е на инвалидна количка. Храни се с пасирана храна и как да го изпратя в някой център, когато на него са му необходими два часа и половина, за да се нахрани”, оплака се друга майка на дете с увреждания.

Близнаците Явор и Ясен се раждат преждевременно. Едното момченце е напълно здраво, другото обаче няма този късмет.

„На теория има половин мозък Явор, оттам и хидроцефалия, детска церебрална парализа”, обяснява Катя Йорданова, майка на Явор.

Лекарите не давали никакви шансове на Явор.

„И ме посъветваха да го оставя. Казаха да си гледам здравото дете – млади сме ще си родим други деца”, разказва Катя.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене