Корупцията в ЮЗУ

Силвия СТОЯНОВА

Да не би някой да е изненадан, че в ЮЗУ се купуват изпити и се заверяват семестри срещу пари? Я не се правете на луди. Изне­нада ще е, ако въобще някой е хванат. Версиите са различни и в тях съмненията са повече от оптимизма. Преобладава мне­нието, че обикновено става дума за показна акция. Арестуваният преподавател се възприема като „бушон”. Никой не вярва, че за­месените са само двама-трима и че ръководството не е знаело за какво става дума. Очакванията са случаят постепенно да заглъ­хне, за да се пресече евентуално­то разкриване на високопоставе­ни лица.

Корупцията във ВУЗ е много стара тема. По време на соца може и да не са се давали пари кеш, но телефонни обаждания от ЦК на БКП и окръжни комитети на пар­тията са вършели същата работа. Футболисти пък „учеха” каквото си пожелаят.

Днес нещата са доста по-рацио­нални и струват конкретни пари. Купуват се канди­датстудентски из­пити и сесии, заверяват се семестри, продават се фалшиви и истински студентски книжки и дипломи. Толкова лесно ги печатат вече, че цените са достъпни за всички.

Нещата са страшни и са такива от поне двайсет години. Не само в ЮЗУ. Във всички вузове има хора, които срещу пари правят различни услуги. Безсмислено е да повтаряме класацията за степените на корумпираност на различните ВУЗ. По-страшно е обаче, когато тези, които отгова­рят за университетите се правят на дръж ми шапката. Не че някой им вярва, но по този начин те де­мотивират обществото да диску­тира проблема.

У нас всеки втори размахва диплома, с която се е снабдил по какви ли не начини. Само да не ви потрябва специалист – дълго има да го търсите…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене