Владимир Москов: Част от някои налози да се връщат в общинската хазна!

 

Приоритет за нас е търсе­нето на източници на прихо­ди, тъй като голяма част от общините се декапитализи­раха. Доста имоти, общинска собственост, вече са прода­дени. И няма други финан­сови приходи. Това твърди кметът на община Гоце Дел­чев Владимир Москов. Про­блемът е обсъден с негови колеги от Пиринския край на регионално заседание на Югозападен район, на което бяха избрани кандидати за Управителния съвет на На­ционалното сдружение на общините.

Градоначалникът е убеден, че е необходим нормален диалог с централната власт, а не да се търси конфронта­ция. Той смята, че един от начините за решаването на проблема с недостатъчните приходи на общините е част от някои налози да се връщат в общинската хазна. Това може да е данък общ доход или данък върху добавена­та стойност. Целта е да има доходи в местната власт, за да се решават по-добре соци­алните проблеми. Защото не е тайна, че всичко търпи амортизация – ин­фраструктура, ос­ветление, матери­ална база…“Няма как с европей­ските средства по програмите да осигурим навсякъде лъскави ули­ци, сгради, детски гради­ни. За­то­ва е време да намерим решение на този проблем с управляващите“, смята Мос­ков.

В повечето населени места основните ремонти на ин­фраструктурата са правени през 80-те години на мина­лия век, някъде чак през 70- те. В момента изграденото е амортизирано, авариите са чести, налагат се спешни ремонти. „Когато бюджетът не достига, теглиш заем, за да решиш проблема. Защото няма как да оставиш хора­та без вода, без достъп до сградите, без асфалтирани улици“, убеден е Владимир Москов.

Друга основна цел на него и колегите му е същинска децентрализация на об­щините. Но не, както в последно време се случва, само в по­сока на вменяване на ангажименти и отговорности без осигуряване на фи­нансов ресурс. Сти­га само задължения, време е и за права на общините, допълва кметът на Гоце Дел­чев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене