Нов вариант за първи и пети клас: Децата ще учат по новите програми със старите учебници

Новата министърка Меглена Кунева обяви, че има патриотична задача – до 15 септември да има нови учебници.

Децата, които наесен ще бъдат в първи и в пети клас, най-вероятно ще учат по новите учебни програми, но със старите учебници. Това е последният вариант, който ще се обсъжда на срещи между екип на просветното министерство и издателите.

Преди няколко седмици стана ясно, че нови качествени учебници няма как да бъдат готови до 15 септември, тъй като написването, отпечатването, одобрението и поръчката на такива отнемат около година и половина. Според издатели, преподаватели и политици се очертава те да бъдат напечатани през късната пролет на следващата година, което на практика е краят на втория срок.

„Издателите се обединихме около решение, което предложихме на министерството на образованието – новите учебници да влязат в сила от учебната 2017/2018 година, но новите учебни планове да не се отлагат, а обучението по тях да започне още от 15 септември“, обясни пред „Труд“ шефът на издателство „Просвета“ Никола Кицевски. От думите му стана ясно, че допълнителните знания в новите учебни програми могат да бъдат компенсирани с „допълнителни материали“ като сборници или електронни учебници за учителите.

За първи клас „новостите“ по математика са смятането с десетични числа от 20 до 100, което ще се преподава в края на годината и според издатели тези няколко урока може да бъдат минати без учебник. Що се отнася изучаването на буквите, най-вероятно учителите ще трябва да разместят уроците в буквара, за да може след първите три гласни да преподадат една сонорна съгласна, както изисква новата учебна програма.

Най-голям е проблемът промените в учебната програма по история за пети клас, заради които трябва да се търси вариант за нов учебник, смятат издателите.

Макар че даде бринфинг и отговори на няколко депутатски въпроса по темата, новата просветна министърка Меглена Кунева не разясни какво точно ще се случи по казуса. От думите и стана ясно, че „няма да позволи нито едно дете да остане без учебник“ и че „не е редно децата да сменят учебниците по средата на годината“, но инак – новият закон бил много хубав и не било добре новите учебни програми да се отлагат. И най-важното – патриотичната задача за 15 септември била да има нови учебници.

По време на парламентарния контрол депутатите от БСП, които вече предложиха влизането в сила на новите учебни програми да бъде отложено за учебната 2017/2018 година, опитаха да обяснят на Кунева, че случващото се в сферата е много тревожно. Социалистите настояха министърката да бъде „Рада Госпожина, а не Кирияк Стефчов“ и да не позволи отпадането на ключови произведения по литература от програмите.

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене