Мир ще има

Участниците в преговорите за Сирия  се договориха за примирие.
На срещата на Група за подкрепа на Сирия“ в Мюнхен съгласуваха текста на декларацията. Както се казва в комюникето, прекратяване на военните действия в страната ще започне в рамките на седмица след потвърждаване на сирийското правителството и опозицията.
Страните-участнички в международния процес се споразумяха да използват своето влияние, за незабавно осигуряване на хуманитарен достъп в Сирия. По думите на ръководителя на Министерството на Външните Работи на Германия Франк-Валтер Щтайнмйер, постигната конкретна договореност за изпращане на хуманитарни товари в Сирия до края на тази седмица, предава Риа Новости.
Той подчерта, че САЩ и Русия трябва по-тясно да координират своите действия в Сирия, в скоро време представители на двете страни ще проведат преговори по тази тема. Според него, резултатите от преговори трябва да засегне хуманитарната обстановка и деескалацията в Сирия в близките дни. От своя страна държавният секретар на Сащ Джон Кери посочи, че напредъкът в Сирия, е постигнато в областта на хуманитарен достъп и прекратяване на огъня. Според него, страните се договориха да се установи режим на прекратяване на огъня в Сирия в рамките на една седмица. За терористични групи, това не се отнася. Кери добави, че работната група под съпредседателство на РФ и САЩ ще разработят модел на примирието. „Ние всички трябва да работим с Русия за постигане на политическо уреждане в Сирия“, заяви той.
Всички участници в преговорите в Мюнхен в Сирия се съгласиха, че женевските  преговорите трябва да се възстановят колкото се може по-бързо, допълни държавният секретар. ООН ще контролира предоставянето на хуманитарна помощ с участието на страните, които имат влияние върху ситуацията в Сирия. По думите на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, основният резултат от срещата в Мюнхен потвърждава, приета през декември резолюция на Съвета за Сигурност на ООН. „За разрешаване на сложни хуманитарната ситуация в Сирия се нуждаят от колективна работа, нашите партньори все повече хора разбират това“ заяви руският Външен Министъ.
На срещата в Мюнхен всички страна усаснички се съгласиха, че хуманитарния достъп трябва да бъде отворен към всички, без изключение населени места в Сирия“, добави Лавров. Русия смята, че междоу сирийските преговори трябва да се възстанови възможно най-скоро, без предварителни условия. В мандата на групата на Русия-САЩ за прекратяване на огъня в Сирия влезе определяне на райони, които се намират на терористите.

Борис Анзов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене