Удар за Банско: Без втори лифт и преразглеждане на договора с Юлен

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви при посещението си в Благоевград, че задължително ще бъде преразгледан договора на собственика на ски зона Банско, Юлен. Има предложение да бъде повишена концесионната такса, която плаща собственикът на ски съоръжението, което ще бъде обсъдено на министерски съвет. На вчерашния съвет за развитие, обаче изобщо не е обсъждано изграждането на втори кабинков лифт в Банско.

Василева допълни, че до момента в екоминистерството няма постъпило проектно предложение за изграждане на втори кабинков лифт. При визитата на Василева днес в Благоевград беше обсъдена възможността областния център да кандидатства по проекти за реализирането на идеите си за използване на минералните водите, за спа туризъм, балнеотуризъм, спортни дейности или оранжерийно производство или отопление на сгради. Министерството на околната среда и водите разполага с приходи от консеционни договори на отдадените на общините минерални извори в размер на 2 милиона и половина лева.

С тях ще финансира проекти на общините. В Благоевградска област има 13 минерални находища, които са отдадени чрез концесия на общините, но не се използват в пълния им обем. Очаква се чрез по- доброто използване на минералните извори ще се осигурят повече приходи за общините и нови работи места. Кметът на Благоевград изрази готовност неговият екип да подготви проекти за използване на минералната вода в спа туризъм и балнеолечение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене