Столтенберг: Министрите на отбраната на НАТО, приеха укрепването на позициите на съюза в Източна Европа

От Москва: Борис Анзов

Министрите на отбраната на НАТО приеха ново постоянно укрепване на позицията на съюза в Източна Европа. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в първия ден на срещата на министрите на отбраната на НАТО.

„Става въпрос за мултинационални ротационни сили, провеждане на учения и разполагащи с възможности за получаване на подкрепления — заявил той. — Точният брой на нови войски на НАТО в Източна Европа, ще определят през пролетта“.
Генералният секретар на алианса добави, че НАТО вече е разположен на шест щабове в Източна Европа и два нови щаба ще бъдат разположени там до края на годината.

Цитат:
НАТО да разположи в Източна Европа толкова сили, колкото смята за необходимо. Най-важното – те могат да бъдат мултинационални, за да се подчертае, че атаката на всеки съюзник е атака срещу всички страни от НАТО.
Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО
От негова гледна точка, причината за всички тези усилия — „това са решителни действия на Русия, която не се спира пред употребата на сила за промяна на границите в Европа или за сплашване на своите съседи“.

Според Йенса Столтенберга, НАТО ще поддържа модернизация на Виенския документ на ОССЕ по военна прозрачност“.
„Алиансът изцяло в подкрепа на германското председателство на ОССЕ в работата на модернизация на Виенския документ на ОССЕ (2011 г.) по военна прозрачност. Аз съм назначил специален представител за координация на тази работа между ОССЕ и НАТО“, заяви Столтенберг.
НАТО, в частност, иска да се интегрира в документ механизми за предупреждение за внезапно военни учения, които практикуват Русия.

В съответствие с Виенско документ, държавите-участници всяка година обменят информация за военните сили и основните системи въоръжение и техника, за планиране в областта на отбраната и военните бюджети с цел повишаване на стабилността и намаляване на заплахата от възникване на военни конфликти в региона на ОССЕ.

Генералният секретар на НАТО планира да се срещне с главата на руското външно министерство Сергей Лавров по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен, заяви Столтенберг.

„Смятам в Мюнхен среща с министъра (на външните работи на РФ Сергей Лавров), — каза той. — Това ще бъде част от нашия политически диалог, който НАТО никога не престава с Русия“.
По-рано в сряда официалният представител на МВНР на РФ, Мария Захарова на брифинг пред „Медия Мост и „Топ Преса“ и др. журналисти също не беше изключила, че такава среща ще се проведе.
12 февруари, на Мюнхенската конференция „може би, ще се проведе срещата на Лавров с генералния секретар на НАТО Йенсом Столтенбергом, генерален директор на МААЕ Юкио Амано, с колеги от други страни“, заяви Захарова. За действията на Русия в Сирия

Столтенберг също така заяви, че НАТО смята действията на Русия за „подкопаващи възможноста за диалог в Сирия“.

ЦИТАТ
Ние виждаме значително засилване на руските авиоудари, включително в областта на гр. Алепо, които да доведат до жертви сред цивилното население. Тези действия подкопаят дипломатическите усилия за разрешаване на сирийския конфликт.
Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО
Столтенберг за пореден път обвини РУСИЯ в „нарушаване на въздушното пространство на Турция, което е въздушно пространство на НАТО“.

Премиерът на Турция оприличи действията на Русия в Сирия с войната в Афганистан.

Той също така отбеляза, че съюзът поддържа „всички усилия, насочени към стабилизиране на ситуацията“.

„Ние призоваваме всички страни да дескалации и разумен подход, колкото и трудно да е“, — каза генералният секретар. Това изявление прозвуча в условията на активна офанзива на правителствените сили в Сирия, подкрепена от сили на РФ. В периоди на настъпление на антиправителствени въоръжени формирования в Сирия.

Министерството на отбраната на РФ многократно заявляло, че целите на РФ в Сирия са само терористични групировки. Въпреки многократните предложения на руската агенция за отбрана на САЩ и НАТО така и не са успели да предложат на Русия ясен списък групи или обекти в Сирия, които „трябва или не трябва да“ бомбардират.

Источник на инфррмацията: Итар Тасс и телеканал Русия 24.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене