Родните шофьори свършиха работата на политиците. Блокадата на Кулата вече е вдигната

Шофьорите на ГКПП-Кулата свършиха работата на българските политици. Един ден контраблокада на граничния пункт се оказа по-успешен от всички преговори, които нашите управници водеха с гръците си колеги дни наред с надежда да склонят фермерите от Серес да освободят постоянен коридор за преминаване през българо-гръцката граница.

Вчера сутринта, изнервени, че повече от 48 часа висят на Кулата, българските превозвачи направиха контраблокада и спряха преминаването на всякакви превозни средства през граничния пункт. „След като държавата я няма, ние ще вземем нещата в наши ръце. Няма ги управниците, няма ги политиците, няма ги държавните инсититуции. Затова няма да освободим трасето, докато гръцките фермери не гарантират, че свободно ще можем да преминаваме и да стигнем до крайната точка на нашите маршрути“, заканиха се превозвачите.

В 9 часа те застанаха на пътя и спряха движението на леки автомобили, камиони и автобуси.

Контраблокадата спешно изстреля на Кулата родните политици. На място пристигнаха евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Новаков, депутатите Димитър Танев и Атанас Стоянов, кметовете на Петрич и Сандански Димитър Бръчков и Кирил Котев. През целия ден там бе и областният управител Бисер Михайлов.

Групата заедно с наши шофьори през целия ден преговаряше с гръцките фермери с надежда, че стачниците ще склонят да освободят пункта за свободно преминаване на всички блокирани превозни средства.

„Ние няма да решаваме проблемите на българите, да се оправят сами“, бе най-честият отговор от страна на фермерите от района на Серес, които през целия ден не вдигнаха тракторите от Промахон.

Арогантната им реакция втвърди поведението и на нашите превозвачи, които се заканиха, че няма да отстъпят, докато не получат пълен свободен достъп до трасето.

„Или ще можем да пътуваме безпрепятствено през българо-гръцката граница, или няма да мръднем от трасето“, предупреди превозвачът от Дупница Васил Дангов. Той и колегите му бяха категорични, че няма да отстъпят и ще извовюват правото си на свободно преминаване в страните от Европейския съюз.

„Пуснете ни да се сбием с гръцките фермери, ще ги отнесем за нула време и ще освободим пътя“, призоваха тираджиите, които трудно удържаха гнева си.

Привечер, с  нарастване на напрежението и недоволството сред шофьорите, фабриката за слухове заработи с пълна сила – на разклона при село Марикостиново се появи жандармерия и се появиха първите притеснения, че протестът на нашите превозвачи ще бъде разпръснат.

На място пристигнаха заместник-министрите на транспорта и на вътрешните работи.

Стотиците гневни шофьори се разделиха – една част от тях се съгласиха на частично отваряне на границата, други бяха непреклонни, че няма да отстъпят, докато не получат пълен достъп до трасето. „Хиляди наши колеги са блокирани в района на Патра, те бедстват, защото три дни нямат вода и храна. Заради тях няма да отстъпим“, увериха тираджиите.

Гневът ескалира и между самите превозвачи се появиха първите искри на разделение.

Късно вечерта на Кулата пристигна и транспортният министър Ивайло Московски. След час преговори с полицейски директори от Серес, той обяви, че е договорено частично отваряне на границата от страна на гръцките фермери.

„За съжаление, това не е най-доброто решение, но на този етап не можем да постигнем повече. Предложението е, фермерите да отворят границата за всички камиони, които са струпани от двете страни на границата. След това всеки ден от 11 до 16 часа ще има коридор за преминаване на всички превозни средства“, обяви транспортният министър.

„Каква е гаранцията, че вътре в Гърция няма да срещнем нарочни „тапи“, които отново ще ни попречат да стигнем до крайната точка на нашите маршрути. Гърците ни правят „византийски номера“. Те искат да влезем в тяхна територия и там отново ще ни блокират. А попаднем ли в тая ситуация, никой не може да ни помогне, защото тогава вече сме в чужда страна и няма къде да търсим помощ“, оплакаха се превозвачите.

Министър Московски пое ангажимент, че при такава ситуация лично той ще отиде на място, за да съдейства на бедстващите български шофьори. След това транспортният министър даде номера на мобилния си телефон и призова всички, които срещат спънки при пътуването си в южната ни съседка, да му звънят.

В крайна сметка сред шофьорите надделя идеята да приемат предложението на гръцките земеделци и контраблокадата бе вдигната. В 21.30 часа движението на Кулата бе възстановено.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене