Учителите и учениците от Сатовча на протест срещу отпадането на емблематични произведения от учебниците по литература: Българи, събудете се! Народ без история няма бъдеще!

„Господа управляващи, вслушайте се в думите на децата – бъдещето на България!” – с този призив учителите и учениците от СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Сатовча протестират срещу намерението на Министерството на образованието и науката да премахне емблематични български произведения от учебниците по литература. Педагозите и техните възпитаници изразяват негодуванието си от замяната на „История славянобългарска“ с Робинзон Крузо, отпадането на „Даваш ли, даваш, балканджи Йово” и други знакови родни творби, като изготвиха специално табло. В него те написаха категоричната си позиция срещу готвените промени, като централно място заемат откъси от български произвиденията, които МОН смята, че не е необходимо повече да се учат в 6 клас.

„Българи, събудете се!!! Унищожават миналото ни. Не позволявайте да загубим българското, време е за проглеждане. За вик! Мълчанието е предателство спрямо род и родина“ са част от призивите на учителите и учениците.

„Народ без история няма бъдеще. Ние не трябва да позволим това“, написа и директорът на училището Милко Сиркьов.

Идеята за своеобразната форма на протест дала старши учителката по български език и литература Денка Николова. „Всичко стана много спонтанно, по време на час. Урокът бе точно за „История славянобългарска“. Изведнъж си дадох сметка, че това е последният път, в който преподавам този урок на шестокласници. Тази мисъл много ме разстрои и се разплаках. Просто сълзите тръгнаха сами. Учениците ме попитаха какво се случва и аз им обясних. Така решихме да направим таблото“, сподели Д. Николова и определи замяната на родни автори с чуждестранни като недопустима.

„От МОН казват, че стилистиката била трудна. Защо заменят „История славянобългарска“ с произведения на съвремени български писатели тогава? Защо да не изучават Петя Дубарова, нейния стил и мироглед? Защо се забравя Дамян Дамянов? Да не говорим за Георги Господинов. Ето това е най-дразнещото и не мога да го приема – подмяната на български автори с чужди“, заяви учителката с 34-годишен стаж. Тя бе категорична, че независимо по какъв предмет преподават, първата задача на педагозите е да възпитават родолюбие у учениците. Ето защо всяка сутрин СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ посреща своите 309 възпитаници с химна на родното училище.

Зам. директорката Цветанка Янева разказа, че старши учителят по музика Наум Странджев е подготвил диск с възрожденски песни, който учениците ще слушат по време на междучасията. Относно таблото тя сподели, че децата и педагозите продължавали да пишат на него и дори обмисляли да направят един голям плакат, с който да излязят на площада в Сатовча, за да придобие идеята им по-голяма гласност.

Оказа се, че това не е първата подобна инциатива в сатовчанското училище. В Деня на народните будители, 1 ноември, началните учителки Сузана и Аксиния Влайкови заедно с четвъртокласниците си започнали масов препис на „История славянобългарска”, като се надяват да приключат начинанието си точно на националния празник 3 март и да подарят преписа на библиотеката.

„Днес повече от всякога се нуждаем от духовни ориентири и основания за национално самочувствие, именно това породи идеята ни за съвременен препис на „История славянобългарска”, с тези думи малките будители и преподавателките им призовали учители, ученици, родители и граждани да се включат в родолюбивото им начинание.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене