Мега скандал: Румен Вълка „поръча“ Банско?

На вниманието на Община Банско и Министерски съвет!

 

 

 

РАЗСЛЕДВАНЕ НА:

Тодор ТОДОРОВ

Илина ХРИСТОЗОВА

Миналата седмица но­восформирани подобия на електронни медии и познати платени клакьори, наречени гръмко „журналисти“, пусна­ха новината, че Комисията за защита на конкуренцията наложи 43 000 лева глоба на кмета на Банско заради не­правомерно сключен дого­вор за обществена поръчка.

Санкцията е в размер на 1% от стойността на общест­вената поръчка за извърш­ване на услуги по транспор­тиране на смесени битови отпадъци и биоотпадъци, метене на улици, тротоари, площади и други общест­вени обекти, почистване на вади, шахти и водостоци, зимно снегопочистване и поддържане на вътрешната улична мрежа на населените места в община Банско.

Поръчката е на стойност 4,3 милиона лева, като про­цедурата е проведена през 2014 година. Тя е възложе­на на фирма „Евро Импекс – Банско“. Другият участник „Грийн Партнърс БКС“ обаче обжалва избора пред КЗК, но комисията допуска пред­варително изпълнение на договора с фирмата, класи­рана на първо място.

На 9 октомври миналата година Върховният админи­стративен съд отменя из­бора на „Евро Импекс Бан­ско“, тъй като установява нарушения в класирането, а междувременно е сключен договор с общината, в който не е отбеляззана цената на сделката. Офертата е била за 4.310 млн. лв., но екс­пертиза, назначена от съда, сочи, че той ще осигури на спечелилата фирма над 6.2 млн. лв. приходи с ДДС.

В крайна сметка КЗК на­лага санкция на общината в размер на 1% от общата стойност на поръчката. Мо­тивът е, че предметът на поръчката, в случая снего­почистването, е дейност с голямо обществено значе­ние, която се характеризира с неотложност. Това пред­ставлява смекчаващо вина­та обстоятелство и затова налага минимална санкция.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС и вест­ник Топ Преса разполага с информация, че ще бъде об­жалвано. Защо се появи оба­че всичко това като „гръм и фанфари“, като че кой знае какво е станало?

ТОП ПРЕСА ТРЪГНА ПО СЛЕДИ­ТЕ НА ИСТИНАТА:

Жалките подобия на но­восформирани медии от застарели мургави дами, които се опитват да упраж­няват медиен рекет в угода на олигархията, „забравиха“ да споменат „дребния“ факт, че зад фирмата, която уж се жали и заради която засега е глобена община Банско, стои не кой да е, ами скан­дално известният Румен Гайтански – Вълка. Въпро­сът ни към тях е – Гайтански ли ви плати да пишете и ата­кувате община Банско или някой от неговите бизнес бушони? Второто нещо, кое­то „пропуснаха“ да напишат женските медийни ибрици на Вълка, е че по­ръчката е възло­жена, за да не се загубят парите за нея, иначе ка­зано, общината е спасила 4 млн за сметка на 40 хиляди и кусур глоба. Точната наука матема­тика показва, че в интерес на Вълка и негови­те жалки местни медийни бухал­ки е общината да бъде осакатена в полза на инте­рес на олигархи­ята. Следващото най-важно нещо е, че „мургавите журналисти“ не отчетоха и общественото одобрение, че изпълнителят на поръчката е от Банско и региона. За всички жители на Банско новината, че Евро Импекс – Банско, е изпъл­нител на поръчката, е добра новина, защото парите остават в града и развиват местната иконо­мика, а не плащат наема на яхтата на Вълка, оставена на кей в Сейшел­ските острови. Да, видимо тези факти местните медийни подлоги не ги инте­ресува, интересува ги да издоят общи­на Банско с някой лев и да бръкнат в джоба на Вълка, за да прокарат неговия ин­терес.

ИНТЕРЕСЪТ НА КОГО?

Чрез свои канали в национал­ните медии югозападни­ят таблоид Топ Преса се добра до информа­цията, кой всъщност е претенден­тът да вземе милионите от община Банско и какво пред­ставлява въпросната фирма, чий­то интереси на местни журналисти, Бриндо и още двама трима устрояват и изпълняват нейните ме­дийни поръчки.

Няма срамна работа, гласи българската поговорка. Особено когато е добре платена и със сигурни приходи. Тази максима важи с пълна сила за бизнеса с боклука.

Още от 90-те години на ми­налия век насам интересът към него е силен както от страна на български, така и на чуждестранни компании. И обяснимо. Годишно об­щините в България отделят стотици милиони левове за метене, миене и сметосъби­ране. Разходите се завиша­ват с всяка изминала годи­на.

Парите привличат частни­ците към „сладкия” бизнес. Още повече че приходите и печалбите са сигурни, ста­билни и дългосрочни (до 7 г. и повече, според догово­рите).

В същото време критики­те от страна на жителите, че градовете са мръсни, а някои от селата дори нямат кофи за смет, не стихват. А съмненията, че милионите се наливат под одобрител­ния поглед на местните уп­равници в частни джобове, не спират.

След първоначалния бум на концесиите с частници по хигиенизирането на градо­вете в зората на демокраци­ята през последните години общините започнаха да си връщат дейността, устано­вява проверка. Все по-често общински предприятия или фирми печелят поръчки за избор на изпълнители. Въ­преки че кметствата стават играчи в бизнеса с боклука, драстична промяна в ка­чеството на услугата няма.

Частниците все още са основните играчи в почист­ващия бранш, а няколко компании все по-често пече­лят поръчки за дейността в различни градове в страна­та. Почти всяка процедура е съпътствана със скандали в общините и, разбира се, със съдебни спорове.

Така например, през 2014 г. Комисията за защита на конкуренцията образува производство №240/2014 г.по жалба на сметосъбира­щата фирма „Титан Клинър” срещу община Кърджали. Поводът е възражение на „титаните” срещу решение на общинското ръководство по обществена поръчка „Смето­събиране, сметоизвозване и поддържане на чистотата на местата за обществено ползване в община Кърджа­ли”. Жалбата се основава на чл. 45 от Закона за общест­вените поръчки.

Ще припомним, че софий­ската фирма „Грийн парт­нърс БКС” бе определена да събира и извозва сметта на Кърджали. Компанията бе класирана на първо място в конкурса обявен от община Кърджали. Това реши тръж­ната комисия с председа­тел зам.-кметът Мухаррем Мухаррем на свое заседа­ние през февруари 2014. Кметът Хасан Азис подписа протоколът на комисията. Законът предвижда двусед­мичен срок, в който другите участници в конкурса могат да обжалват, подчерта тога­ва Мухаррем Мухаррем.

В битката за сметта на Кърджали се включиха две фирми: „Титан Клинър” и „Грийн партнърс”. „Титан” чистиха общината до нача­лото на 2013 г. когато дого­ворът им изтече. Той не бе подновен. В Кърджали вле­зе фирма „Зауба”. Условието бе да работи до провеждане­то на конкурс. Фирмата кан­дидатства и го спечели, но той бе анулиран с мотива, че условията са предрешавали победителя. Сега „Зауба” не кандидатства.

Според публикации в мест­ни медии и зад „Зауба” и зад „Грийн партнърс”стои фир­ма „Волф” на краля на боклука Румен Гайтански-Вълка. Бизнесът му със сметта е обвит в мистерия. Мълвата твърди, че неговата приказка „Сливи за смет” започва, ко­гато се жени за гер­манка, вдовица на собственик на сме­тосъбираща фирма. До 2007 г. чисти София с фирмите си „Волф” и ДИТЦ. Тогавашният кмет на столицата Бой­ко Борисов го из­хвърля от бизнеса в полза на „титаните” Димитър Борисов и Иво Иванов. Официално през 2008 г. продава „Волф” на Георги Крумов. Влиза в „медицинския бизнес”. Съз­дава здравноосигурителния фон „Всеотдайност”, започва да снабдява с консумативи и апаратура над 100 болни­ци в страната.

Според някои медии Гай­тански никога не е излизал от бизнеса с боклука. Дори имал договор за почиства­нето на няколко квартала в Мюнхен. Води война срещу „титаните” в Стара Загора. Влиза и в Кърджали, чрез „Зауба”, макар че неговите пиари отричат категорично участието му. Смята се, че завръщането му в бизнеса със сметта минава през Сли­вен и Свиленград, където се твърди, че също е влязъл чрез свои фирми.

Според „Капитал”, не е новост, че Румен Гайтан­ски-Вълка има голям шанс да се върне в почистването, където държеше монопола от края на 90-те години до 2007 г.

Той няма пряка връзка с „Грийн партнърс”, но от пе­риферни факти може да се съди за свързаност. Напри­мер управителят на „Грийн партърс” Пламен Цонков е в ръководството и на „Про­перти консулт”, която преди години е била регистрирана на адреса на почистващите фирми на Гайтански – бул. „Цариградско шосе” 48-50. Там бяха офисите на негови­те „Волф 96”, „Дитц” и „Чисто­та София”, които той прода­де на фонда Equest.

Именно офертата на „Грийн партнърс БКС” е кла­сирана на първо място за шеста зона („Красно село” и „Красна поляна”) през лято­то на 2015 г., съобщават от Столичната община.

Според „Банкер” пък, зад „Грийн партнърс БКС” стоят бизнесмените Христо Нанев, Пламен Цонков, Владислав Лазов и Кирил Леков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене