Започва битка на лобита за шеф на ГС – Симитли, ЮЗДП реагира със закъснение, дава Котузов на прокурор

В момента известни лобита с интерес към горите, започват совалки по висшите етажи на властта, за да назначат подходящия директор на ГС Симитли, което беше обезглавено, след като уволниха досегашния му директор Борислав Котузов. Резултатите от направена проверка установяват занижен контрол от страна на Котузов и нарушения по служба, които го правят непригоден за заемане на поста.

Със закъснение дойде и реакцията на местното предприятие ЮЗДП, което също направи проверка в последните няколко месеца и както съобщихме, по-рано го вкара в прокуратурата. Предстои разследване на работата му. Припомняме, че Борислав Котузов бе уволнен за един ден през лятото на миналата година и часове по-късно бе възстановен на работа. Дни преди министерските спецове да започнат проверка в горското стопанство struma.com съобщи за продължаваща с месеци схема за контрабандна сеч и търговия с контрабанден дървен материал по трасето село Сушица-Полена.

Протежирани контрабандисти прекарваха камиони с дървен материал от горите над Сушица към село Полена. В района на местно училище ставаше разпределение на контрабандните дървета по различни места в региона. За седмица бяха уволнени няколко горски служители и директорът на горското Котузов. Но ден по късно бе възстановен на работа, мотивът бе, че ще работи, докато върви вътрешен одит и разпоредена проверка. Изваждайки на светло случващото се в ГС Симитли, всъщност провокирахме и действия на ЮЗДП, които побързаха да се дистанцират от проблема и започнаха вътрешни проверки месеци след като схемата е действала необезпокоявана.

Първата заповед за уволнението на Котузов бе на директора на ЮЗДП Дамянов, който бе шокиран, че с министерска заповед Котузов отново бе върнат на поста. В момента системата на горите в Пиринско е обект на специално наблюдение. Има множество сигнали за далавери в горския сектор, които се протежират на най-високо ниво. Политици с бизнес в горите правят всичко възможно да запазят своите в системата, за да им служат.

От друга страна противниците им не спират да заливат институциите със сигнали. Дали в тази битка за горите ще паднат още шефски глави предстои да видим. Какво ще разкрие Котузов по време на разследването на прокуратурата също. По наша информация започва проверка следващата седмица в горските стопанства по поречието на Места.

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене