Футболният отбор на Ново Лески – история и традиции

2Футболният отбор на село Ново Лески е създаден през 1972 година. Всичко започва от един турнир в село Копривлен, в който участие взимат Садово, Парил и Ляски. На този турнир момчетата от Ляски отиват без футболен екип и обувки. Всички били с платненки и ползвали ста­рия екип на Копривлен. Но това не било толкова важно, също както и резултатите, по-важното било желанието за игра. Но въпреки това те се представят отлично, като с Парил завършват на равно 1-1, а със Садово 3-1. Именно точката спечелена срещу Парил дава възможност на футболистите да продължат борбата си и да заиграят в местната „Б” окръжна група.

За тази цел те трябвало да изиграят още 3 мача с отбо­рите на с. Баничан, с. Места и с. Слащен. Отборите на първите 2 места получавали право да влязат в „Б” група­та. Първият мач се играл на стадиона на село Мосомище и бил с отбора на Баничан. Първото полувреме завър­шило при резултат 1-0 за Ба­ничан, но с по-добра игра и голове на Атанас Родев, Йор­дан Боргилов и Сашо Шербетов през второто полувреме, мачът завършва 3-1 в полза на Ляски. Вторият мач бил с отбора на с. Места, който се играл на стадиона в с. Боро­во. И тук, също както в мача с Баничан, отборът на Ляски губел с 1-0, но в самия край на мача Стефан Терзиев засякъл с глава една центри­рана топка и я пратил във вратата на Места. Така този мач завършил 1-1 и оставало само още един мач с отбора на с. Слащен за влизане в „Б” групата. Двубоят се състо­ял на стадиона в с. Блатска. Футболистите от Ляски били по-добрият отбор на терена и още в 5-тата минута водили 2-0 с голове на Йордан Бор­гилов и Георги Попов. Пред­нината можела да бъде удво­ена с още 2 гола, но не били зачетени. Едва в края на дву­боя отборът на Слащен успява да намали резултата на 2-1, при който завършил и мача. Така с общо 3 победи и 2 ра­венства от 5 мача скромният отбор от с. Ново Лески си за­служил  правото да заиграе в „Б” окръжна група на зона „Места” заедно с отбора на Слащен.

Според много от хората в селото един от най-големите деятели на футбола по това време бил Атанас Шербетов-ШЕРИ. Не случайно той носил и капитанската лента. Но за съжаление няколко го­дини след това, по време на един от мачовете, той бива ударен от мълния и загива.

След  този  нещастен  инци­дент хората не го забравят и много често се провежда турнир или демонстративен мач в негова чест, съпътствани с поднасяне на цветя и венци на гроба му. Въпреки всичко това отборът се запазва и продължа­ва своите битки в местната група. През годините много от първоначалните футболи­сти се отказват, но на тяхно мяс­то идват нови и по-млади.

През 1995 г. клубовете на Ляски и Мосомище се обединя­ват и заиграват като един отбор.

Съвместното им участие про­дължава само 2 сезона до 1997 г., след което се разпадат и от тогава прекъсва и футболът в с. Ново Лески.

Цели 11 години селото оста­ва без футболен отбор, докато не дойде есента на 2008 г., когато футболът отново се възраж­да.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене