Мария Габриел и Елмар Брок: Стабилност в Либия означава сигурност за Европа

Формирането на правителство на единството в Триполи е ключово условие, за да бъде сложен край на периода на политически вакуум и на символичното и географско разделение на Либия, което води до разпространяване на тероризъм. Европейският парламент прие днес резолюция, с която призовава двата основни либийски органа на управление да приемат предложението на Камарата на представителите в Тобрук, което е решителна стъпка за поемане по пътя на мира и стабилността в страната.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в нея Мария Габриел и председателят на Комисията по външни работи Елмар Брок подчертаха, че възстановяването на стабилността и сигурността в Либия е от изключителна важност за региона.

„Сигурна и политически стабилна Либия е абсолютно необходима за либийските граждани, но и за Европейския съюз и целия регион. Липсата на контрол по границите на Либия е отворена врата за терористите“, заяви Мария Габриел, отговаряща за евро-средиземноморските отношения в Групата на ЕНП.

Елмар Брок подчерта, че ЕС трябва да използва дипломатически и външнополитически инструменти за активизиране на политическия преход в Либия. „Решаването на проблемите и установяването на мирна и стабилна ситуация в Либия е въпрос с човешко измерение за страната, но също така е от изключителна важност за нашата собствена стабилност. Ето защо е крайно необходимо стабилизирането на страната чрез предоставяне на икономическа помощ и помощи за стабилизиране, така че държавата да може да изпълнява своите вътрешни задължения“, заяви Брок.

Резолюцията подкрепя военната операция „София“ на Европейския съюз в южната част на Централното Средиземноморие (EU NAVFOR MED) и усилията ѝ за справяне с мигрантската криза и трафикантите, които експлоатират мигрантите. „Трябва да продължим процеса за борба с контрабандистите и трафикантите и да овладеем бежанските потоци. Европа трябва да изпълни задълженията си по Доверителния фонд на ЕС за Африка, за да се постигне напредък и да не рискуваме Ислямска държава да продължи да се установява в Либия. Трябва също да осигурим и военна подкрепа, в случай че те достигнат до нефтените находища в Либия или дори в Алжир. Ситуацията в Сирия и Ирак в момента е по-опасна от всякога. Точно затова темите са приоритетни“, подчерта председателят на Комисията по външни работи.

Евродепутатите също призоваха за споразумение с правителството, което да даде възможност на мисията на ЕС да провежда необходимите операции в либийски териториални води.

„Разполагане отново на мисията на ЕС за подпомагане на управлението на границите или нова мисия за гражданска защита трябва да се осъществи бързо, веднага след като се формира правителството. Като европейци не трябва да губим от поглед последиците от липсата на контрол върху либийските граници, който пряко засяга миграционните потоци и сигурността. Това само отваря по-широки възможности за набиране на бойци от терористични групи, по-специално от Африка“, предупреди Мария Габриел.

Евродепутатите от Групата на ЕНП наблегнаха, че в допълнение към тези приоритети, ЕС трябва възможно най-скоро да мобилизира международната общност за икономическо възстановяване на Либия. ООН, ЕС, Африканският съюз, Арабската лига трябва заедно да работят за преодоляване на икономическите предизвикателства и тези по отношение на сигурността, както и за помиряване и превенция на радикализацията.

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене